Companii

Şapte dintre cei mai mari zece jucători din comerţul modern sunt între primii 100 de importatori din România, măsura clară a consumului de alimente din afara ţării

ANALIZĂ

Şapte dintre cei mai mari zece jucători din comerţul...

Autor: Cristina Roşca

29.05.2021, 10:01 450

♦ În top 500 sunt nouă dintre cei zece mari comercianţi de alimente ♦ Poziţiile variază de la 5 la 422, locurile „fruntaşe“ fiind ocupate de companiile cu politica de discount ♦ Locul în clasament este influenţat de o serie de factori precum cifra de afaceri, modelul de business (formatul de magazine) şi ponderea importurilor directe în total business ♦ Pragul de intrare în top 20 cei mai mari importatori locali este de peste 400-500 mil. euro, iar în top 100 de 100-150 mil. euro, conform estimărilor ZF. 

Nouă dintre cei zece jucători din comerţul modern din Ro­mânia se găsesc în topul celor mai mari 500 de im­por­tatori locali. Singurul re­tailer care lipseşte din cla­sament este lanţul de hiper­mar­keturi Cora care este însă şi cel mai mic jucător din comerţul local, cu venituri de circa 400 mil. euro, conform celor mai recente date, aferente anului 2020.

Mai mult decât atât, şapte retaileri sunt chiar între primii 100 importatori din România, măsura clară a consumului din afara ţării de alimente, băuturi, produse de îngrijire personală şi a locuinţei.

Comerţul modern este o piaţă cu zece jucători stră­ini, afa­ceri anuale de circa 76 mld. lei (15 mld. euro) şi 3.500 de hiper­marketuri, super­marketuri, magazine de dis­count, proximitate şi cash & carry. Din esti­mă­rile ZF, care au la ba­ză poziţiile ocupa­te de aceşti retaileri în to­pul im­portatorilor, va­loa­rea pro­duselor aduse de peste gra­niţă merge spre 2-3 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO