Companii

Sara Lee si-a propus sa exporte de la Arad lenjerie intima de 160 mil. euro

07.06.2004, 00:00 495

Cel mai mare producator de lenjerie intima din Romania, compania Rosko Textil din Arad, investitie a gigantului american Sara Lee, a realizat pe primul trimestru al anului o cifra de afaceri de 36 de milioane de euro, relativ constanta fata de perioada similara a anului trecut, a spus Didier Senn, directorul general al companiei.
"Pietele vest europene, unde vindem intreaga productie, nu au avut o crestere foarte alerta pe primele trei luni ale acestui an, si in plus sectorul de textile si confectii cunoaste chiar o perioada de declin pe aceste piete", a spus Senn.
"Pentru anul acesta ne asteptam la o cifra de afaceri de 160-170 de milioane de euro. Nu va fi o crestere foarte mare fata de anul trecut", a adaugat el. Rosko Textil ocupa locul 17 in topul celor mai mari companii private din Romania dupa cifra de afaceri din anul 2002.
Fabrica Rosko Textil de la Arad a fost construita de Sara Lee in urma unei investitii "greenfield" de aproape 6 milioane de euro si a inceput productia in urma cu patru ani. Printre marcile de lenjerie intima fabricate la Arad se numara Wonderbra si Unno. Fabrica are 630 de angajati.
Productia este exportata integral, in principal in statele Uniunii Europene, Franta, Italia, Marea Britanie, Spania, Germania.
"Principalul avantaj pe il are pentru noi fabrica de la Arad, si care a fost motivul princiapal pentru care am realizat investitia, este proximitatea fata de piata de desfacere, adica fata de tarile vest europene. Al doilea ar fi costurile relativ reduse cu forta de munca. Suntem foarte multumiti de fabrica de la Arad, dar deocamdata nu vizam noi investitii in productie in Romania", a mai spus Sinn. Sara Lee are fabrici in 40 de tari ale lumii si vanzari anuale de 18 miliarde de dolari.
Anul trecut Sara Lee a tranferat in Romania o parte din productia de lenjerie din Asia, in primul rand datorita distantei mult mai mici fata de pietele vest europene care reduc costurile cu transportul.
Toata productia de la Arad este exportata, iar astfel ca produsele Sara Lee prezente pe piata romaneasca provin exclusiv din import.
"Datorita volumului foarte mare al productiei, noi livram catre marile lanturi de retail europene cum ar fi Carrefour, Auchan si altele. Produsele fabricate la Arad ajung si in hipermarketurile Carrefour din Romania, dar dupa ce sunt livrate in Frata si redistribuite de acolo inapoi in Romania - acesta este fluxul logistic. In Romania nu vindem deloc pentru ca nu am gasit rentabil sa investim in logistica pentru distributie aici, si nici nu intentionam sa schimbam acest lucru, cel putin pe termen scurt", a mai spus Senn.
Pe de alta parte, importurile de produse Sara Lee pe piata romaneasca s-au ridicat anul trecut la 9,3 milioane de euro, urmand ca anul acesta sa creasca la circa 11 milioane de euro. Importurile si distributia produselor Sara Lee in Romania sunt realizate de companiile aradene Safilar si Coturnix.
Produsele din portofoliul Sara Lee distribuite de cele doua comapnii sunt impartite in trei categorii: produse casnice si de ingrijire a corpului, produse alimentare si textile.
Intre marcile aflate in portofoliul celor doua companii se afla Ambi Pur (odorizate de casa si masini), Catch (insecticid), Frisbi (produse de uz casnic din hirtie), Kiwi (produse de ingrijire a incaltamintei), Maxilux (produse pentru intretinerea masinii), dar si Douwe Egberts (cafea) si Pickwick (ceai).
Sinn a mai adaugat ca remarca un interes tot mai crescut al investitorilor pentru zona Aradului. "Regiunea se dezvolta alert si interesul investitorilor este crescut in principal datorita apropierii de pietele Uniunii Europene".
Sara Lee Corporation este unul dintre cele mai mari grupuri din lume care activeaza in domeniul produselor de larg consum, cu o cifra de afaceri de peste 18 miliarde dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2003. Compania are la nivel mondial peste 145.000 de angajati. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO