Companii

Şase lecţii de business despre cum traversează criza cafenelele Turabo

Şase lecţii de business despre cum traversează criza cafenelele Turabo

Autor: Iuliana Roibu

13.09.2010, 23:56 852

Cu toate acestea, antreprenorul român crede că după luna august,cea mai proastă de la intrarea pe piaţă a cafenelelor Turabo,lucrurile trebuie să îşi revină, scrie revista BUSINESS Magazin.

1. A închis zece cafenele, deschide alte patru "7 îngaleriile Real şi 3 din provincie - Cluj, Braşov,Sibiu"

Tudor Dragomir Niculescu, proprietarul Turabo, enumeră repedecafenelele pe care a fost nevoit să le închidă: cele mai multe aufost dintre cele cumpărate în urmă cu trei ani de la Dark Café, unlanţ de cafenele care semnase un contract pentru dezvoltarea decafenele în fiecare galerie Real. Tranzacţia de atunci, estimată la500.000 de euro, i-a dat ocazia lui Niculescu să facă un salt de la15 la peste 24 de cafenele, însă criza a demonstrat că acesta nuera un model care să aducă profit în perioadele mai puţin faste dinpunct de vedere economic. La fel, deschiderile din provincie, careîn perioada de boom economic au marcat transformarea lanţuluiTurabo într-unul cu acoperire naţională, s-au arătat destul depuţin rentabile în 2009 şi 2010. Astfel, 3 cafenele din centreleoraşelor de mai sus au fost închise, fiind deocamdată păstratecafenelele din aeroporturi (Timişoara şi Sibiu), cea din Iaşi(aflată însă într-un centru comercial, Iulius Mall), dar şiproiectele pentru o nouă deschidere în centrul vechi din Bucureştişi alta la Braşov, în alt spaţiu. "Problema provinciei nu a fostneapărat faptul că acolo se consumă mai puţin, ci mai multinflexibilitatea proprietarilor de spaţii", spune Niculescu, dândca exemplu cafeneaua din Cluj, care a fost închisă când chiria de13.500 de euro (pentru 300 de metri pătraţi - jumătate la parter,jumătate la subsol) nu a putut fi renegociată mai jos de 8.000 deeuro, sumă considerată prea mare de omul de afaceri. "Am închis totce pierdea bani. Nu cred că a pierde bani pentru a te da mare că aimulte cafenele înseamnă mare lucru. Acum lucrez cu bilanţuri dintrei în trei luni: care pierde bani trei luni la rând e închisă",spune Niculescu, admiţând că în acest ritm nu ştie cu câte cafeneleva termina 2010. Mai are planificate şi alte patru deschideri(dintre care una în Bucureşti Mall şi una în Braşov), cu investiţiimedii de 100.000 de euro fiecare. Altfel, într-un depozit închiriatde Niculescu stau pregătite şi recondiţionate "7 cafenele", adicămobilier şi echipamente cu care se pot deschide 7 noi spaţii.

2. Luna august a fost groaznică

"Credeam că nu se mai termină luna august, a fost cea maiproastă lună de când am lansat cafenelele Turabo încoace",povesteşte Tudor Dragomir Niculescu, convins că, după o lună atâtde slabă, lucrurile trebuie să îşi revină. În luna august, 15cafenele din cele 32 pe care le are acum lanţul au fost pe zero,restul având un profit minim. Niculescu spune că în augustîncasările au fost cu 50% mai mici decât în februarie 2010, încondiţiile în care şi februarie a fost mult sub lunile din 2007 sau2008. "De fapt, nu a fost nicio lună din ultimul an în care să nufiu nevoit să iau o decizie neplăcută: fie să dau oameni afară, fiesă închid o cafenea, fie să mă confrunt cu situaţii de neplată",spune Niculescu. Dincolo de asta, încasările proaste din lunaaugust l-au pregătit pe Niculescu pentru ce e mai rău: "Ştiu acumcă nu am de ce să ţin cafenele cu pierderi şi că nu are rost acumsă construiesc un portofoliu, chiar dacă risc să pierd cotă depiaţă". Niculescu are în acest sens o singură temere şi anumevenirea unui brand internaţional de cafenele cu susţinerefinanciară, care poate face acum un lanţ de cafenele cu costurimici, care i-ar lua mult din cota de piaţă.

3. Bacşişurile au scăzut înainteaîncasărilor

"Mi-am dat seama că a început criza când a scăzut foarte multbacşişul lăsat de clienţi şi angajaţii şi-au schimbatcomportamentul", spune Niculescu, care a observat că factura mediedin cafenele a scăzut în ultimul an cu 10-15%, în schimb bacşişul adevenit din ce în ce mai rar. Aşadar, cea mai mare problemă pe careo are Niculescu acum nu e scăderea încasărilor, ci furturileangajaţilor: "Am schimbat deja jumătate din personal şi controlulangajaţilor îmi ocupă acum jumătate de zi".

4. Nunţile devin aproape un core-business

Nicinunţile nu mai merg ca în anii trecuţi, când Tudor DragomirNiculescu se lansa în această afacere odată cu investiţia a peste 1milion de euro în Turabo Grand Ballroom în Pipera. În 2007 sau2008, din aproximativ 15.000 de euro - bugetul mediu al unei nunţi- cam 25% era profit net pentru Turabo. În 2009 şi 2010, bugetulunei nunţi a scăzut până la o medie de 9-10.000 de euro, iarscumpirea alimentelor şi a altor consumabile a scăzut marja deprofit până la mai puţin de 10%. Cu toate acestea, Tudor Niculescucontinuă investiţiile în ballroom-uri. A deschis o a treia sală încomplexul din Pipera şi a luat 1 milion de euro credit de la BRD(banca unde are deschisă o linie de credit pentru dezvoltareacafenelelor şi alte două credite care cumulează 2,6 milioane deeuro) pentru a construi un al doilea centru Turabo Grand Ballroompe bulevardul Dacia din Capitală. Tudor Niculescu spune că noulcomplex va avea două săli, va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 2.000de metri pătraţi şi va fi construit de Total Confort, cu careTurabo este deja la al treilea proiect în ultimii ani. "Noile sălide nunţi vor fi gata la începutul lui 2011 şi le vom da înfolosinţă din mai 2011; sper ca volumul generat de cele cinci sălisă conteze cât mai mult în cifra de afaceri a grupului Turabo, carea avut afaceri de 12 milioane de euro anul trecut, dintre care 9doar din cafenele."

5. "Am construit hotelul, dar nu-l mai facemhotel"

Ambiţiile lui Tudor Dragomir Niculescu de a adăuga branduluiTurabo şi un boutique hotel datează încă din 2007, când omul deafaceri a cumpărat un teren pe Strada Icoanei din Capitală, iar lasfârşitul lui 2008 a început construcţia. "În 2008, în perioada decreştere economică, ideea unui hotel boutique de cinci stele, undecamera să poată fi vândută cu 300 de euro pe noapte se justifica.Acum însă nu se mai justifică", spune Niculescu, care a luat un altcredit, de 1,65 milioane de euro, pentru a construi clădirea cupatru etaje pentru care caută acum o soluţie. Spune că o va faceori clădire de birouri, ori bloc de apartamente, dar că hotel nu semai justifică acum. "Construcţia va fi gata în octombrie şiprovizoriu îi voi pune lacăt până găsesc soluţia potrivită. Eu aşdori o variantă în care clădirea să aducă bani până când lucrurileîşi mai revin şi o pot face hotel."

6. Oamenii s-au schimbat

"Cred că este cea mai dureroasă lecţie pe care mi-a dat-o criza:oamenii au devenit răi şi foarte orientaţi pentru a trage spuza peturta lor", spune Niculescu, care îşi aminteşte că în urmă cucâţiva ani făcea o cafenea doar "pe cuvântul lui". Acum însă, baniise cer în avans, se cer multe garanţii, nimeni nu mai areîncredere. Şi aproape nici nu e de mirare: şi Niculescu are derecuperat 150.000 de euro - parte de la o firmă care a făcut opetrecere de aproape 50.000 de euro şi restul de la câteva persoanefizice care au spus că nu au "încasat" destul cât să îşi achitenunta.

Cititi mai multe despre planurile sefului Turabo Cafepe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO