Companii

Şase mii de medici au început să folosească dosarele electronice, iar cardurile de sănătate au fost aproape integral distribuite

Mediafax a organizat ieri evenimentul Mediafax Talks about Health Reform, la care au participat printre alţii  Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, şi Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii.

Mediafax a organizat ieri evenimentul Mediafax Talks about Health Reform, la care au participat printre alţii Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, şi Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii.

Autor: Roxana Alexe, Aurelia Alexa

26.11.2014, 00:05 195

Aproape 90% din cardurile de sănătate au fost deja distribuite populaţiei şi vor începe să fie folosite anul viitor, în timp ce dosarele electronice, al doilea mare proiect pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) îl are în derulare în acest an, au ajuns să fie utilizate de 6.000 de medici.

„Se va vedea tot ce se întâmplă cu pacientul, pe unde a trecut, ce analize a făcut şi, probabil că atunci când ai acest dosar nu mai poţi să faci în fiecare zi aceleaşi analize, ci se vor da alte investigaţii în completare“, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, la evenimentul Mediafax Talks about Health Reform. El a precizat că numărul de dosare electronice a ajuns la 4 milioane în prezent. Cardul, un proiect de 87 mil. lei (20 mil. euro), va arăta dacă un pacient este asigurat sau nu în sistemul de stat şi ar trebui să fie operaţional din 2015. Dosarul de sănătate completează procesul de informatizare din domeniul sănătăţii început în urmă cu mai bine de zece ani şi se ridică la aproape 19 mil. euro.

„Până în prezent, au ajuns la populaţie peste 87 la sută din cardurile de sănătate. Un număr foarte mic dintre acestea s-au întors la casele judeţene de sănătate şi, bineînţeles, continuă tipărirea cardurilor, pentru că în fiecare zi există cetăţeni care împlinesc 18 ani“, a adăugat Ciurchea.

 

La fel ca un card bancar

Preşedintele Casei Naţionale de Asiguări de Sănătate (CNAS) a precizat că un număr foarte mic de oameni refuză ridicarea cardurilor de sănătate.

„Extrem de puţini oameni, la nivel naţional, sunt cei care refuză cardurile de sănătate. Acceptăm refuzul pentru început, însă dacă vrem să avem un control al eficienţei fondurilor, trebuie să avem şi reguli pe care să le respectăm“, a mai spus Vasile Ciurchea. Preşedintele CNAS a arătat că pe cardul de sănătate nu sunt informaţii pe care pacientul nu doreşte să le treacă, iar datele personale nu sunt afectate, pentru că documentul nu conţine codul numeric personal. Ciurchea a precizat că menţiunea pe card a acceptului pentru donarea de or-gane va fi făcută doar în urma unei de­claraţii a pacientului dată în faţa notarului. „Cardul nu face altceva decât să confirme calitatea de asigurat sau de neasigurat şi este oarecum similar cardului de la bancă, pe care, atunci când nu-l alimentezi, îl ţii în portofel“, a mai spus Ciurchea, care a precizat că acest docu­ment nu are legătură cu religia unei per­soane. Preşedintele CNAS a reamintit furnizorilor de servicii medicale că este necesar ca aceştia să-l utilizeze şi a precizat că se încearcă rezolvarea tuturor proble­melor, pentru ca în momentul funcţionării sale efective să ştie cu ce se confruntă.

 

Ministrul sănătăţii ar vrea mai mulţi bani

Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii a cerut un buget mai mare în 2015, pentru a fi incluse creşterile salariale promise, bursele pentru rezidenţi şi noi programe de sănătate, una dintre noutăţi fiind testarea genetică pen­tru cancer. Bănicioiu a spus că bugetul Să­nă­tăţii a fost în 2014 de 4,4 mld. lei, iar pen­tru 2015 a solicitat ca această sumă să crească. „Am solicitat o creştere şi mă aştept ca bugetul să fie peste 4,4 - 4,5 mil. lei. (....) Con­sider o prioritate majoră bugetul alocat pen­tru programe naţionale de sănă­tate, unde pre­vedem o creştere suplimen­tară, pentru a eli­mina sincope şi disfuncţii, de la 740 mil. lei la 882 mil. lei în 2015“, a declarat Bănicioiu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO