Companii

Scadere cu o treime a afacerilor Petroconst

24.01.2003, 00:00 29

Compania de constructii in domeniul petrolului si al gazelor Petroconst Constanta estimeaza ca a obtinut in 2002 o cifra de afaceri de peste 1.000 miliarde lei (circa 30 milioane euro) si un profit brut de 80 miliarde lei (2,3 mil.$).
Cifra de afaceri a companiei a scazut anul trecut cu o treime in valoare reala fata de valoarea inregistrata in 2001, de aproximativ 44 mil. euro, in conditiile unui an mai "slab" din punct de vedere al comenzilor, a spus pentru Ziarul Financiar Dumitru Cilipia, directorul general al Petroconst Constanta. Potrivit acestuia, anul 2003 se anunta ca fiind unul si mai dificil decat cel recent incheiat, datorita lipsei de comenzi de pe piata de profil.
Anul trecut, au fost investiti 5 miliarde lei (circa 150.000 euro) in masini si utilaje.
Principalii clienti ai companiei sunt SNP Petrom, Romgaz, Transgaz si distribuitorul de gaze privat Congaz Constanta, ale caror comenzi au cea mai importanta pondere in cifra de afaceri.
Printre concurentii firmei constantene in domeniul constructiei sau reabilitarii conductelor pentru petrol si gaze se numara TMUCB, Amarad Arad, Inspet Ploiesti sau Condmag Brasov.
Cel mai important proiect la care a participat Petroconst in acest an este cel al extinderii capacitatii de tranzit a gazelor de la Isaccea - Constanta, lucrare finalizata anul trecut.
In 2001, participarea la acest proiect a constituit jumatate din cifra de afaceri inregistrata, adica aproximativ 22 milioane euro, in urma comenzilor primite de la compania nationala de transport a gazelor naturale Transgaz, care a realizat alaturi de concernul rus Gazprom proiectul de extindere a capacitatii de extindere a gazelor.
Valoarea totala a proiectului de la Isaccea, care include si realizarea conductei de subtraversare a Dunarii, este estimata la 185 mil.$ de catre specialisti.
De asemenea, Petroconst participa la lucrarile de extindere a retelei de distributie a gazului din municipiul Constanta, executate de Congaz, operatorul local de distributie.
Compania este un important furnizor de echipamente si servicii petroliere pentru marile companii din sectorul petrolier si al gazelor naturale din Romania precum SNP Petrom, Romgaz Medias, Transgaz Medias sau Distrigaz Sud.
Petroconst activeaza de peste 40 de ani pe piata romaneasca si are, in prezent, aproximativ 900 de angajati. Capitalul social al societatii este de aproximativ 7,2 miliarde lei, actiunile fiind detinute de 280 de actionari. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei/actiune.
In plus, Petroconst Constanta detine aproximativ 14% din actiunile distribuitorului de gaze privat Congaz Constanta, alaturi de alti actionari - SNP Petrom, Distrigaz Sud si concernul german din domeniul gazelor Ruhrgas (din noiembrie 2001), care detin fiecare 28,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO