Companii

„Scăderea preţului laptelui este conjunctura perfectă pentru a duce vacile la abator. Noi, fermierii, n-avem putere de negociere. La negocierile cu premierul, procesatorii şi retailerii, am fost mobilier, de decor“. Cum arată căderea dramatică a numărului de bovine din România şi scăderea producţiei de lapte

„Scăderea preţului laptelui este conjunctura...

Autor: Florentina Niţu

09.05.2023, 00:08 1649

Crescătorii de vaci spun că preţul laptelui la poarta fermei aproape a scăzut la jumătate de la începutul anului încoace şi a fost conjunctura perfectă pentru abatorizarea animalelor Efectivele de vaci din România au scăzut în ultimii 15 ani cu 35% şi situaţia actuală „alimentează“ menţinerea trendului Fermierii au căutat ajutor până la Nicolae Ciucă, premierul României, dar părerea lor nu a contat şi nici loc de comentarii nu a fost, ci doar li s-a comunicat decizia luată pentru piaţa laptelui, în timp ce rolul lor a fost de mobilier, de decor.

Crescătorii de vaci de lapte trec prin cea mai dificilă perioadă din activitatea lor. Preţul laptelui a scăzut cu rapidi­tate de la începutul anului încoace, iar acum primesc de la 1,4-1,5 lei/litru până la 2-2,2 lei/litru, în cazurile fericite, faţă de 3 lei/litru în lunile de iarnă.

Astfel, în contextul în care preţul laptelui scade la poarta fermei, este conjunctura perfectă pentru abatorizarea animalelor, cu toate că efectivele din România erau deja în scădere.

„Mulţi dintre fermieri au capotat, au reuşit să scape de fermele de vaci de lapte, pentru că au dus animalele la abator. Sunt multe ferme la vânzare şi până acum nu s-a auzit aşa ceva, adică nu doar să lichidezi o parte din animale, ci să lichidezi ferme întregi. Trebuie să luăm măsuri şi noi ca federaţie am făcut demersuri în acest sens, am găsit nişte soluţii punctuale, pe care le-am propus prima dată la Ministerul Agriculturii, după care am ajuns la premierul României, dar am fost foarte prost înţeleşi şi, ca atare, dânşii au luat nişte măsuri care nu sunt deloc în avantajul fermierilor, ci sunt chiar împotriva lor“, a spus Petru Bordean, preşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, care adună fermieri din 24 de judeţe, uniţi în 26 de asociaţii de profil.

Statul a intervenit timid, alături de Consiliul Concurenţei, în piaţa laptelui pentru a regla preţul acestui produs de bază, care sărise de 10 lei în retail, deşi de la poarta fermei pleca de la un preţ de până la 5 ori mai mic. Producătorii de lapte spun că au expus la prima întâlnire cu Ciucă anumite soluţii pe care le-au găsit, dar n-au fost luate în seamnă şi la a doua întâlnire n-a mai fost loc de comentariile lor, ci doar li s-a adus la conoştinţă decizia luată.