Companii

Scăderi pe linie: tot mai puţine birouri şi malluri finalizate

Scăderi pe linie: tot mai puţine birouri şi malluri finalizate

Autor: Cristina Cuncea

13.11.2012, 00:04 685

Suprafaţa spaţiilor comerciale moderne finalizate în Ro­mânia în acest an va totaliza 187.000 metri pătraţi, cu 40% mai puţin faţă de 2011, iar pentru anul viitor se estimează o scădere a ofertei noi până la 150.000 metri pătraţi, potrivit unui studiu al Jones Lang LaSalle. "Noua ofertă de spaţii co­mer­ciale ce urmează a fi finalizată în 2012 depăşeşte cu puţin jumătate din suprafaţa finalizată în anul 2011, incluzând în această analiză şi extensiile", se menţionează în cel mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară. Lista cu cele mai importante proiecte anunţate pentru 2013-2014 cuprinde Promenada Mall şi extensiile Bucureşti Mall şi Plaza România în Bucureşti, AFI Palace în Ploieşti, precum şi Coresi, proiectul NEPI şi Cora în Braşov.

La nivel naţional, în trimestrul al treilea nu s-a finalizat niciun proiect comercial, în schimb sfârşitul anului va aduce în Bucureşti trei inaugurări de hipermarketuri cu mici galerii co­merciale ataşate acestora, respectiv Auchan City în Giuleşti (dezvoltat de Immochan), Cora pe Şoseaua Alexan­driei (dezvoltat de Cora) şi Kaufland pe şoseaua Mihai Bravu (dezvoltat de Intercora).

În ţară, este aşteptată deschiderea centrului comercial Ploieşti Shopping City (dezvoltat de NEPI) şi Uvertura Mall în Botoşani (dezvoltator local), iar Cora a deschis săptămâna trecută un centru la Bacău.

Stocul de spaţii comerciale moderne din România era estimat la finele anului trecut la circa 2,3 milioane mp.

În ceea ce priveşte cererea, retailerii alimentari şi de con­fecţii sunt cei mai activi pe piaţa spaţiilor comerciale. Cu ex­cep­ţia retailerilor tip cash&carry, Metro şi Selgros, şi a lan­ţu­lui de hipermarketuri real (partea a grupului Metro), toţi cei­lalţi retaileri importanţi care activează în domeniul alimentar au anunţat planuri de expansiune importante atât pe termen scurt, cât şi mediu. Scăderi s-au înregistrat şi în ceea ce pri­veş­te suprafaţa de spaţii industriale închiriată în Ro­mânia în pri­mele nouă luni care s-a redus cu aproape 40% faţă de pe­rioa­da similară a anului trecut, potrivit aceluiaşi stu­diu. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie au fost închiriate spaţii industriale totalizând aproximativ 75.000 mp, din care 76% în stocul modern. În perioada similară a anului trecut, com­paniile au închiriat 120.000 mp, din care 86% spaţii mo­derne.

Cele mai importante tranzacţii cu spaţii industriale au fost realizate în acest an de companiile DB Schencker/Romtrans în Phoenix Logistics Park, Rhein Vision în Ploieşti West Park şi Dachser, tot în Ploieşti.

Şi în ceea ce priveşte segmentul spaţiilor de birouri nu s-au înregistrat evoluţii pozitive, în contextul în care dezvol­ta­torii imobiliari au finalizat în primele nouă luni proiecte de bi­rouri totalizând 44.000 metri pătraţi, cu 14,4% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, iar suprafaţa tran­zac­ţionată în Bucureşti s-a redus cu 21%, la 140.000 mp. În tri­mestrul al treilea au fost inaugurate trei noi proiecte de birouri însumând circa 20.000 mp, respectiv AFI Business Park (13.700 metri pătraţi), Aviatorilor Plaza (3.300 mp) şi Monolit Square (2.100 mp).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO