Companii

Scandalul cărţii ia amploare. Şeful Consiliului Concurenţei: Nu intră librăriile şi editurile în faliment, nu i-am amendat decât cu jumătate din profitul din anul anterior. Care este reacţia fondatorului Bookster

Potrivit Eurostat, românii sunt cei mai indiferenţi europeni faţă de carte. Doar 29,5% din populaţie au citit o carte în ultimele 12 luni, potrivit unei statistici publicate săptămâna trecută de oficiul european de statistică.

Potrivit Eurostat, românii sunt cei mai indiferenţi europeni faţă de carte. Doar 29,5% din populaţie au citit o carte în ultimele 12 luni, potrivit unei statistici publicate săptămâna trecută de oficiul european de statistică.

Autor: Iulian Anghel, Roxana Rosu(Author)

26.08.2024, 00:07 22911

Asociaţia Editorilor din România (AER) respinge acuzaţiile Consiliului Concurenţei cu privire la o presupusă participare la un cartel care viza eliminarea din piaţă a Bookster, o companie care împrumută cărţi contra cost fără însă să plătească drepturi de autor sau impozit statului.

Editurile şi librării (şase la număr) au fost amendate cu 1,2 milioane de euro – o sumă imensă pentru o piaţă de doar 130 mil. euro.

Concret, Bookster cumpără cărţi din librării pe care le închiriază contra cost companiilor pentru angajaţii acestora din urmă. Dar, pentru că nu este bibliotecă publică (care nu trebuie să plătească pentru cărţile împrumutate) şi obţine bani din serviciul de închiriere/împrumut ar trebui să plătească autorilor drepturi de autor şi impozite la stat, ceea ce, potrivit editorilor, nu face.

Editorii şi librarii sancţionaţi spun că au somat Bookster încă din 2017 să înceteze practica pe care ei o numesc ilegală „care prejudiciază direct autorii operelor închiriate“.

Însă Consiliul Concurenţei a amendat librăriile şi editurile pe motiv că ar fi încălcat legile concurenţei atunci când ar fi decis, coordonat, să limiteze  accesul Bookster la cărţile vândute în librării.

Şeful Concurenţei Bogdan Chiriţoiu a răspuns că el nu duce la sapă de lemn editurile pentru că nu le-a amendat decât cu jumătate din profitul obţinut în anul anterior şi nu cu toată suma. Chiriţoiu a spus, citat de Agerpres, că nu este treaba lui să intervină în litigiile comerciale.

Asociaţia Editorilor din România (AER) a respins acuzatiile Consiliului Concurenţei: „Acţiunile AER au fost tot timpul publice şi ele fac parte din încercările de a stăvili diverse forme de piraterie şi de încălcare a drepturilor de autor, misiune cuprinsă în Statutul Asociaţiei. Mai mult, Consiliul Concurenţei a ignorat informaţii publice disponibile chiar de la data începerii investigaţiei, inclusiv faptul că entitatea care a depus plângerea privind presupuse fapte anticoncurenţiale era deja reclamată în instanţă încă din 2019, exact pentru fapte de concurenţă neloială, de către zece edituri membre AER”.

Potrivit AER, Bookster a fost înfiinţat în 2013, „fără formele legale necesare, dar a creat un întreg sistem de subterfugii prin care s-a declarat mai întâi bibliotecă publică cu acces gratuit (fals, companiile plătesc contracte de circa 50 de euro anual pentru fiecare angajat), apoi «bibliotecă de drept privat», iar acum «platformă de intermediere», totul pentru a nu recunoaşte natura juridică de închiriere a serviciilor prestate, conform Directivei 2006/115/EC, şi a nu achita drepturile de autor aferente activităţii de închiriere de carte“.

Editurile au somat, spun ele, Bookster în iunie 2017, prin intermediul unei case de avocatură, să înceteze practicile ilegale, care prejudiciază direct autorii operelor închiriate. Acesta este momentul când, potrivit Consiliului Concurenţei, ia naştere aşa-zisul „cartel“ pentru care au fost investigate zece edituri, pentru ca în final să fie considerate vinovate doar patru, cărora Consiliul le-a adăugat şi două lanţuri de librării, scrie AER într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, investigaţia a fost declanşată în mai 2021, iar documentele ridicate în septembrie 2021 de la edituri au fost studiate de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei până în mai 2024, când a fost emis raportul care stă la baza deciziei anunţate pe 21 august 2024.

Potrivit AER, raportul emis de Consiliul Concurenţei nu conţine proba niciunei înţelegeri între edituri pentru a nu mai livra coordonat cărţi către Bookster şi a niciunei campanii de denigrare împotriva acestuia. Asociaţia spune că raportul întocmit de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei a constatat doar demersuri publice întreprinse de Asociaţia Editorilor din România, dar a ales să le subsumeze unui neprobat şi presupus comportament anticoncurenţial.

Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas (sancţionată cu 400.000 de euro), a publicat pe site-ul Hotnews răspunsul său la amenda primită. Potrivit scriitorului, pentru Humanitas amenda de 400.000 de euro este „o lovitură mortală“. El spune că piaţa de carte din România este cea mai modestă din întreaga Europă, iar România, în ciuda sloganului „România educată“ pentru care l-a votat pe Klaus Iohannis, este cea mai needucată ţară din UE.

Potrivit Eurostat, românii sunt cei mai indiferenţi europeni faţă de carte. Doar 29,5% din populaţie au citit o carte în ultimele 12 luni, potrivit unei statistici publicate săptămâna trecută de oficiul european de statistică.

Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,9 milioane lei (aproximativ 1,2 mi­lioane euro) pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială. Companiile care au primit amenzi sunt Librăriile Cărtureşti (firma Direct Client Services), o amendă de 3,8 milioane de lei, Librăriile Humanitas (582.362 lei), Curtea Veche Publishing (422.220 lei), Nemira Publishing House (324.636 lei), Publica Com (174.000 lei), Asociaţia Editorilor din România (AER), 115.696 lei.

Bookster a fost fondată în 2013 de Bogdan Georgescu şi Alexandra Stroe, dar în 2021 businessul a fost preluat de Octavian Radu.

Sub noul acţionariat, afacerea şi-a schimbat modelul de operare şi nu mai este o bibliotecă, ci un serviciu de livrare cărţi împrumutate.

 

Conflictul dintre edituri-Consiliul Concurenţei–Bookster. Cum comentează Bogdan Georgescu, unul dintre fondatorii Bookster, acuzaţiile lansate de edituri în scandalul momentului

Bogdan Georgescu, unul dintre fondatorii Bookster, reacţionează în scandalul momentului la acuzaţiile celor mai importante edituri de pe piaţă, după ce acestea au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu sume importante de bani, pentru că s-au coalizat să nu mai vândă cărţi bibliotecii virtuale Bookster care operează un model de închiriere a cărţilor către companii.

Bogdan Georgescu explică, într-un punct de vedere, ce a stat la baza acestui conflict şi de unde au pornit procesele. El spune că motivaţie reală a editurilor sunt banii. “Cele mai mari edituri din România au solicitat ca Bookster să le platească lor taxa pentru drepturile de autor împrumutul public pe care Bookster o plătea către organismele de gestiune colectivă.”

Bookster, o bibliotecă virtuală pentru corporatişti a fost înfiinţată în 2013 de Bogdan Georgescu şi Alexandra Stroe.

Bogdan Georgescu este cunoscut în lumea corporaţiilor pentru că a condus, timp de aproape un deceniu, operaţiunile Colliers din România.

Redăm mai jos punctul de vedere integral al Bookster:

“Conflictul edituri vs Bookster / Drept la replica – Bookster

23 August 2024

Concluzii – pe scurt

Biblioteca Bookster a fost infiintata legal pe baza unei autorizatii emise de Ministerul Culturii in 2013.

Biblioteca Bookster a platit taxa pentru drepturile de autor pentru fiecare carte imprumutata pana la incetarea activitatii la 1 aprilie 2022. Conform legii, plata taxei pentu drepturile de autor s-a facut catre organismele de gestiune colectiva (CopyRo si Opera Scrisa).

Editurile au cerut sa primeasca ele aceasta taxa, dar nu au dorit sa le plateasca autorilor si banii pentru dreptul de autor pentru imprumutul public. Din cauza ca editurile nu aveau dreptul legal de a primi banii pentru taxa de imprumut, Bookster a refuzat sa incalce legea si sa le dea editurilor acei bani si a continuat sa ii vireze in contul organismelor de gestiune colectiva.

Editurile au dat in judecata Biblioteca Bookster, dar au pierdut procesul (decizia din 2023) si trebuie sa plateasca despagubiri catre Bookster.

Prin presiuni si amenintari, in 2019 editurile au determinat librariile care erau furnizorii Bookster sa nu mai vanda carti catre biblioteca. Acest lucru este ilegal si, in consecinta, Consiliul Concurentei a amendat editurile in urma unei investigatii care a durat aproape 3 ani.

Statutul de biblioteca publica

Biblioteca Bookster a fost infiintata prin Avizul de Functionare cu nr 2236 din 15.05.2013 emis de Ministerul Culturii “pe baza referatului favorabil nr 185/BCSB/13.05.2013 intocmit (in urma unei inspectii facute la sediul Bookster ) de reprezentantii Bibliotecii Nationale a Romaniei si ai Ministerului Culturii”.

Biblioteca Bookster a functionat pana la 1 aprilie 2022 cu statut de biblioteca publica la care orice persoana avea acces si putea imprumuta carti gratuit.

Bookster oferea companiilor din Romania un abonament pentru angajati care includea livrarea cartilor la sediul companiilor si campanii de incurajare a lecturii. Peste 1.000 de companii de top din Romania le ofera angajatilor access la serviciile oferite de Bookster.

Cum insa Bookster era o biblioteca publica cu acces liber si gratuit, peste 10.000 de persoane care nu lucrau la o companie partenera au avut un cont gratuit la Bookster si au imprumutat gratuit carti pe care le ridicau si le returnau de la sediul Bookster.

Plata drepturilor de autor

Biblioteca Bookster a fost singura biblioteca din Romania care a platit taxa pentru drepturile de autor pentru fiecare carte imprumutata de abonatii sai.

Conform articolului 145 din Legea drepturilor de autor, pentru dreptul la remuneraţia echitabilă pentru imprumutul public, gestiunea colectiva este obligatorie, prin urmare, conform legii, organismul de gestiune colectiva ii reprezinta pe toti autorii, cu sau fara mandat.

Conform legii si instructiunilor primite de la Organizatia Romana pentru Drepturi de Autor (ORDA), Bookster a platit aceasta catre organismele de gestiune colectiva: CopyRo si Opera Scrisa.

Prin adresa nr. 55 din 13.02.2020, CopyRo a confirmat ca a incasat de la Biblioteca Bookster taxa pentru drepturile de autor pentru imprumutul public de carte pana in acel moment. De altfel, Biblioteca Bookster a continuat sa plateasca taxa pentru drepturile de autor pana cand si-a incetat activitatea la 1 aprilie 2022.

Trebuie mentionat si faptul ca, desi eram in Romania, taxa platita pentru drepturile de autor pentru fiecare imprumut de carte din Biblioteca Bookster a fost mai mare decat taxa platita de bibliotecile din majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.

Motivatia reala a editurilor: banii

Cele mai mari edituri din Romania au solicitat ca Bookster sa le plateasca lor taxa pentru drepturile de autor imprumutul public pe care Bookster o platea catre organismele de gestiune colectiva.

Pentru a putea primi legal acesti bani, editurile ar fi trebuit sa cumpere de la autori si dreptul de imprumut, nu doar dreptul de vanzare a cartilor. Practic, ar fi trebuit sa le dea si autorilor o parte din banii pe care i-ar fi primit de la Bookster. Doar ca, editurile au refuzat acest lucru si nu au cumparat si drepturile de autor pentru imprumutul public. Din acest motiv, Bookster nu a putut sa plateasca legal catre edituri taxa pentru imprumut si a continuat sa o plateasca organismelor de gestiune colectiva CopyRo si Opera Scrisa, respectand astfel legea.

Acest lucru a deranjat insa editurile care au continuat sa sicaneze Biblioteca Bookster si au dat-o in judecata pe motiv de “concurenta neloiala”.

Procesul dintre edituri si Bookster

Astfel, in 2019 cele mai mari 10 edituri impreuna cu Asociatia Editurilor din Romania au chemat in judecat biblioteca Bookster pe motiv de concurenta neloiala.

Dosarul inregistrat de edituri la Tribunalul Bucuresti are numarul 16148/3/2020. Principalele doua argumente aduse de edituri la inceputul acestui proces au fost ca:

  1. Documentul prin care Ministerul Culturii a autorizat functionarea Bibliotecii Bookster are titlul “Aviz de Functionare” in loc de “Decizie”. Din acest motiv, editurile au chemat in judecata si Ministerul Culturii.
  2. Bookster nu este o biblioteca reala pentru ca achizitioneaza doar carti pe care abonatii bibliotecii doresc sa le citeasca (fata de majoritatea bibliotecilor care au numeorase carti pe care nu le citeste nimeni).

Dosarul este public si poate fi consultat de oricine este interest.

In acest proces, Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza bibliotecii Bookster prin decizia cu numarul 1484 publicata in data de 12.06.2023 si prin care a obligat editurile la plata unor despagubiri catre Bookster in valoare totala de 143.000 RON.

100 de biblioteci infiintate in scoli din sate sarace – 100.000 de carti donate

In perioada in care a functionat Bookster, cu ajutorul cititorilor, Asociatia Educatie pentru Toti Copiii a infiintat si peste 100 de biblioteci in scoli din sate sarace din Romania catre care a donat peste 100.000 de carti si mobilierul aferent.

Amenda data de Consiliul Concurentei

Pe langa procesul impotriva Bibliotecii Bookster, editurile au inceput sa faca presiuni si amenintari asupra librariilor care vindeau carti catre Bookster pentru a le determina pe acestea sa nu mai vanda carti catre Bookster. Din pacate, pentru edituri, acest lucru este ilegal.

Prin urmare, Librariile Humanitas si Carturesti, au incetat sa mai vanda carti catre Bookster ceea ce a creat o foarte mare problema pentru buna functionare a bibliotecii.

In timpul audierilor din cadrul procesului impotriva Bookster, unii dintre reprezentantii editurilor si librariilor, au refuzat sa depuna marturie si au invocat dreptul de a nu se auto- incrimina, tinand cont de investigatia pornita de Consiliul Concurentei.

Link catre dosarul procesului dintre edituri si Bookster. https://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosarâ300000000927040&id_instâ3

„Respinge acţiunea, astfel cum aceasta a fost precizată, modificată şi completată ca neîntemeiată. Ia act că pârâta RAO Distributie SRL a renunţat la judecată. Obligă reclamantele să plătească pârâtei

Asociaţia Educaţie pentru toţi Copiii suma de 125.1798,92 lei cheltuieli de judecată. Obligă reclamantele să plătească pârâtei Development Consulting SRL suma de 18.149,70 lei cheltuieli de judecată.””

Consiliul Concurenţei a sancţionat şase edituri şi Asociaţia Editorilor din România cu amenzi totale de 5,9 milioane lei pentru întelegeri anticoncurentiale în relatia cu Bookster, în 2017-2020

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24