♦ Anul trecut, aproape 1.500 MW de energie solară şi eoliană au primit suport prin prima rundă de Contracte pentru Diferenţă (CfD) organizată de statul român ♦ Prin această schemă suport, investitorii au un preţ garantat al energiei timp de 15 ani, proiectele devin practic lispite de riscuri şi automat apetisante pentru bănci ♦ Anul acesta se mai scot la licitaţie 3.500 MW care devin un semnal de preţ în piaţa energiei ♦ Bugetul total al schemei este de 3 mld. euro, este finanţat prin Fondul de Modernizare, dar din aprilie contribuţia la CfD este vizibilă în factura tuturor românilor pentru a acoperi costurile administrative ale schemei ♦ Care este calendarul pentru noua licitaţie?
Pe data de 12 mai, Ministerul Energiei a iniţiat cea de-a doua licitaţie pentru schema de ajutor de stat sub forma Contractelor pentru Diferenţă (CfD) pentru producerea de energie din surse regenerabile. Acesta este al doilea apel pe care îl lansează ministerul, după ce la finalul anului trecut, pentru prima dată, s-au semnat contracte pentru 1.096 MW în energie eoliană şi 432 MW în energie solară, investiţii care sunt aproape certe în ceea ce priveşte punerea în funcţiune.
Preţul maxim care era garantat a fost stabilit la 78 de euro/MWh pentru energia solară şi 82 de euro pe MWh pentru energia eoliană. Media de preţ la care au fost semnate contractele pentru energia solară a fost de 50,5 euro/MWh şi 68,4 euro/MWh. Ce înseamnă acest lucru? Că dacă pe perioada celor 15 ani preţul energiei scade sub nivelurile din contracte, atunci statul român le va plăti investitorilor diferenţa. Ce este peste preţul de exercitare se duce la stat. Pentru finanţarea schemei de sprijin, Ministerul Energiei are la dispoziţie 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare. Mecanismul este diferit faţă de certificatele verzi care au fost finanţate prin facturile plătite de consumatorii de energie. În total, la acea primă licitaţie, au fost desemnate câştigătoare 10 proiecte eoliene şi 11 parcuri solare, Electrica fiind singura companie din lista câştigătorilor în care statul este acţionar.