Companii

Schema pentru facturile la energie şi gaze se va schimba, dar nu este clar în acest moment în ce fel. Ce scenarii se discută?

Schema pentru facturile la energie şi gaze se va...

Autor: Roxana Petrescu

21.10.2022, 09:30 848

♦ Revenirea, pe o perioadă, la piaţa reglementată a energiei pare acum cea mai la îndemână soluţie pentru a dezamorsa bomba facturilor în iarnă, dar oamenii din piaţă spun că negocierile încă se poartă.

„Discuţiile merg în direcţia unei reglementări pe tot lanţul, de la un nivel de preţ recunoscut producătorilor până la sta­bilirea unei marje pentru furnizor şi un preţ final pentru consumator“, spun oamenii din piaţa energiei, care menţionează că într-o astfel de logică toţi jucătorii rezistă, dar nimeni nu se îmbogăţeşte.

Alţi oameni din industrie spun că se analizează un model similar cu cel de pe piaţa gazelor, unde nu s-au înregistrat blocaje de anvergura celor din domeniul energetic. Pe sectorul gazelor naturale, prin OUG 119, producătorii sunt obligaţi să le vândă furnizorilor cantităţile necesare acoperirii consumului clienţilor casnici cu 150 lei/MWh. Cu acelaşi preţ primesc resursa furnizorii de gaze pentru produ­cătorii de energie termică sau producătorii de energie termică direct. Diferenţa faţă de preţul pieţei este enormă, în contextul în care în luna iulie, de exemplu, preţul de import al gazului natural era de 482 de lei/MWh, producţia internă fiind aliniată la cotaţiile internaţionale.

În contextul introducerii unor preţuri reglementate, surse apropiate discuţiilor spun că se intenţionează renunţarea la compensarea pentru furnizorii de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO