Companii

Schimbare de tendinţă: România trece de la închideri de unităţi la puneri în funcţiune de proiecte care produc energie. Cea mai importantă întrebare: când se vor vedea investiţiile în preţuri mai mici?

Schimbare de tendinţă: România trece de la închideri...

Autor: Roxana Petrescu

11.06.2025, 00:06 1294

 Parcul de producţie de energie din România a crescut până la începutul lunii iunie cu 636 MW faţă de prima zi din an, arată datele publicate de Transelectrica  În ultimii ani, România a stopat procesul de închidere a unităţilor de producţie de energie, cărbuni mai ales, iar acum rezultatele celui de-al doilea val de energie verde încep să se vadă  Anul 2025 are toate şansele să devină cel mai bun an din punctul de vedere al punerilor în funcţiune de proiecte din ultimele decenii.

Potrivit datelor publicate de Transelectrica, pe data de 1 iunie România avea o putere instalată în proiecte de produ­cere a energiei de 19.246 MW, peste capa­citatea de 18.610 MW de la începutul anului şi cu un avans serios faţă de parcul de producţie de 18.319 MW din aprilie 2024. Transelectrica nu publică rapoarte pentru aceleaşi zile din ani diferiţi, astfel că şi comparaţia ZF cu 2024 ia în calcul cea mai apropiată dată de anul trecut faţă de 1 iunie 2025.

O primă concluzie este că România a abandonat pentru moment ideea de a închide termocentrale fără a pune nimic în loc pe care a aplicat-o până în 2022. În ultimul an, puterea instalată în termocentralele pe cărbune a rămas neschimbată. Dar faţă de începutul anului, se văd deja efectele celui de-al doilea val de energie verde prin care trece România. Astfel, cel mai mare salt este făcut de energia solară, unde de la începutul anului până în iunie au fost montaţi 573 MW noi de energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro