Companii

Schloss va imbutelia Feteasca Neagra la Cramele Prahova pentru piata germana

14.07.2004, 00:00 69

Cel mai mare producator german de vinuri spumante, Schloss Wachenheim, cu vanzari anul trecut de peste 400 de milioane de euro, va incepe din aceasta toamna sa imbutelieze la Cramele Prahova vin romanesc pentru piata germana, dupa ce pana acum importa pe aceasta piata numai vin vrac.
 "Pentru inceput vom imbutelia 300.000 de sticle de 0,75 de litri de Feteasca Neagra care este produsul cu ponderea cea mai mare din importurile noastre de vin pe piata germana, detinand circa 65%", spune Radu Micsa, responsabilul cu achizitiile de vin romanesc al Schloss Wachenheim. El spune ca germanii sunt consumatori fideli de Feteasca Neagra, iar consumul este constant in fiecare an.
Compania germana importa vin romanesc in vrac pe piata germana de 50 de ani cu un volum anual de 350.000 de litri (aproximativ 3 milioane de euro). Germania a devenit anul trecut cel mai mare importator de vin romanesc in vrac, detronand Republica Moldova din pozitia de lider.
Micsa spune ca este foarte important ca produsul sa fie imbuteliat la producator dar, din pacate, costurile de imbuteliere in Romania sunt cu circa 30% mai mari decat cele din Germania. "Incepand sa imbuteliem in Romania vom contribui la imbunatatirea imaginii si a numelul tarii. Din nefericire, producatorii romani au costuri foarte mari de imbuteliere dar speram ca cele de la Cramele Prahova sa fie macar egale cu cele din Germania, iar cand acest lucru se va intampla vom transfera toata imbutelierea din Germania in Romania", spune Micsa.
Cramele Prahova, companieidetinuta de o firma englezeasca, are in derulare un program Sapard de doua milioane de euro pentru modernizarea capacitatilor de imbuteliere si stocare. "Lipsa unei tehnologii adecvate si un randament mic al productiei sunt motivele pentru care producatorii romani imbuteliaza mai scump decat cei germani. Una este sa imbuteliezi o singura data pe an si alta este sa faci acest lucru zi de zi", afirma Micsa.
Micsa spune ca nu este inca pregatit logistic pentru a transfera toata imbutelierea in Romania.
Schloss Wachenheim detine pachetul majoritat de actiuni la producatorul de vinuri si spumante Karom Drinks Bucuresti care a achizitionat, recent, pentru circa 1 milion de euro pachetul majoritar de actiuni la unul dintre cei mai vechi producatori autohtoni de spumante: Zarea Bucuresti.
Micsa spune ca s-a orientat catre Cramele Prahova pentru ca Karom nu are, inca, capacitati pentru o asemenea operatiune.
Karom Drinks este cel de-al doilea jucator de pe piata spumantelor dupa Astese Production (producatorul spumantului Angelii) care a fost preluat la inceputul acestui an pentru 11 milioane de dolari de germanii de la Henkell&Soehlein.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO