Companii

Schweighofer: Cand celelalte industrii scad, piata padurilor creste

Schweighofer: Cand celelalte industrii scad, piata padurilor creste
26.03.2010, 00:00 323

Grupul austriac Schweighofer, care opereaza mai multe fabricidin domeniul prelucrarii lemnului, dar care investeste si inachizitia mai multor suprafete de paduri, estimeaza ca productia lacapacitate maxima din agricultura, cel mai recent sector in careactiveaza, urmeaza sa fie atinsa in a doua jumatate a anului2011.

"Avem 5.000 de hectare de terenuri agricole care vor ficoagulate in doua ferme. Pe langa grau, porumb, sfecla de zahar sisoia, vrem sa cultivam si plop si salcie. In special plop pentrubiomasa", a spus Lucian Petre, coordonatorul proiectului deachizitii si management terenuri forestiere si agricole al grupuluiSchweighofer. El a motivat aceste achizitii prin faptul ca"investitiile in terenuri sunt bune intr-o perioada de criza".Preluarile de terenuri agricole au fost derulate prin firma AgrariaNord, iar "productia va merge pe piata cu cele mai bunepreturi".

Intrebat de ZF daca aceasta piata va fi externa, Lucian Petre adat exemplul unui lot de teren achizitionat de la investitoriitalieni care au vrut sa se retraga, iar productia de pe acest lota mers exclusiv pe piata romaneasca.

Intrarea in agricultura a grupului Schweighofer, controlat deomul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, este o surpriza inconditiile in care el si-a concentrat pana acum investitiile inindustria lemnului. Schweighofer detine fabrici de prelucrare alemnului la Sebes si Radauti, iar anul trecut a mai preluat douaunitati, una detinuta de IKEA la Siret si una la Comanesti (Bacau),Finnforest Baco Production (astazi Holzindustrie SchweighoferBaco). El mai are de asemenea un hotel de 100 de camere la Radautisi mai multe investitii in energie regenerabila. O alta directie deinvestitii din ultimii ani au fost padurile.

Au luat 2.000 de hectare de paduri submanagement

Grupul austriac a cumparat ultimele paduri la mijlocul anuluitrecut, cand a platit 7 mil. euro pentru achizitia a 2.000 dehectare in zona Buzau-Covasna.

"Suntem aproximativ la acelasi nivel, de 11.000 de hectare inproprietate. Am considerat ca este mai mult o perioada deconsolidare si am mizat pe imbunatatirea operatiunilor din padure",a mai spus Lucian Petre.

Achizitiile de paduri au fost derulate prin firma CascadeEmpire, iar recent grupul a preluat pentru management forestier2.000 de hectare in zona Vrancea.

"Una dintre prioritatile noastre este sa incepem operatiunileintr-o padure imediat dupa preluare pentru ca vrem sa aratam caacest proiect se poate sustine singur. Exista doua-trei exemple deactori care erau activi, dar care nu mai sunt din cauza lipsei deoperatiuni", a spus Petre.

El explica faptul ca de la 100 de hectare in sus, pentru oricefel de operatiune care se deruleaza pe un teren forestier trebuiesa fie realizat un studiu numit amenajament silvic.

"Este un studiu al padurii pe baza caruia se propun lucrari deplantare, exploatare si altele. Aceste studii sunt avizate deMinisterul Mediului si Padurilor pentru o perioada de zece ani.Apoi trebuie sa ai reteaua, muncitorii, subcontractantii,desfacerea pentru toate sortimentele", a spus Petre. Jucatoriistraini care investesc in paduri au inceput sa-si arate interesulpentru astfel de parteneriate in urma cu un an de zile.

"In ceea ce priveste achizitionarea de terenuri proprii suntemlarg deschisi la orice suprafata care se preteaza conditiilornoastre. Targetul nostru, de 10.000 de hectare, a fost indeplinit.Am fost extrem de selectivi, iar acum suntem si mai selectivi", aspus Lucian Petre.

Padurile, localizate in zone precum Prahova, Arges, Suceava,Harghita, Covasna, Hunedoara sau Valcea, au fost achizitionate prinintermediul firmei Cascade Empire. "Exploatam putin comparativ cuceea ce avem nevoie. Fabricile noastre sunt suprasolicitate cumaterie prima si preferam sa lasam padurile noastre sacreasca".

Lemnul exploatat din aceste paduri a mers in principal catrefabricile Schweighofer de la Sebes si Radauti, dar au fost livrarisi catre alti jucatori din domeniu precum Kronospan si Egger, insade lemn industrial (care se toaca si nu are calitate inalta).Grupul austriac a plantat 60 de hectare de teren cu paduri anultrecut.

"Ma astept la o crestere a interesului fondurilor de investitiipentru terenuri in urmatorii trei-patru ani, cand vor incepe sa seconsolideze mari proprietati", a spus Lucian Petre.

El explica faptul ca interesate de paduri pot fi atat fonduri deinvestitii specializate, in special din Europa de Nord, unde fondulforestier are o pondere foarte mare in economie, dar si fondurifoarte cunoscute care au componenta forestiera.

De ce ar investi fondurile de investitii in paduri?

Petre raspunde citand un manager al unui fond de investitii,care la terminarea mandatului spunea ca 1-2% din portofoliu estereprezentat de paduri pentru ca "exista statistici care evidentiazaca in periodele de criza cand celelalte piete scad, piata padurilorcreste. Este un instrument de balansare a turbulentelor pe piata pecare fondurile de investitii il iau in calcul".

Grupul austriac alaturi de alti proprietari de paduri au pusbazele Proforest, Asociatia Marilor Proprietari de Padure dinRomania si in care sunt inclusi proprietarii care au peste 1.000 dehectare. Toti membrii asociatiei grupeaza peste 100.000 de hectaresi sunt straini. Petre spune ca nu vede un interes direct si dinpartea proprietarilor romani.

Nucleul asociatiei este format din Cascade Empire, Tornator,Nord Capital (un fond de investitii german), dar si altiinvestitori.

Ce detine Gerald Schweighofer In Romania:

  • o fabrica de prelucrare a lemnului la Sebes, infiintata in2003, in urma unor investitii de 100 mil. euro;
  • o fabrica la Radauti, infiintata in 2008, in urma unorinvestitii de 115 mil. euro si care se intinde pe o suprafata de 50de hectare;
  • o fabrica la Siret achizitionata anul trecut de la Swedwood,divizia de productie a IKEA;
  • o fabrica la Comanesti, cumparata anul trecut si care seintinde pe o suprafata de 20 de hectare;
  • un hotel de 100 de camere la Radauti;
  • 11.000 de hectare de paduri in mai multe judete din tara;
  • 5.000 de hectare de teren agricol;
  • o centrala de cogenerare pe baza de biomasa la Radauti, avand ocapacitate totala de 22 MW, investitia fiind de 20 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO