Companii

Şcolile de afaceri au menţinut preţurile la acelaşi nivel şi încearcă să atragă o nouă categorie de studenţi: executivi mutaţi din Ucraina

Şcolile de afaceri au menţinut preţurile la acelaşi...

Autor: Ramona Cornea

27.06.2022, 00:05 42
„Războiul din Ucraina a determinat un flux migrator şi o mutare a unor afaceri şi spre România, iar o parte din oamenii care s-au refugiat din calea războiului în ţara noastră sunt manageri, antreprenori şi profesionişti.“

Au trecut mai bine de patru luni de când a izbucnit războiul din Ucraina, iar în acest timp econo­miile au simţit din plin efectele acestui conflict. Sancţiunile impuse Rusiei au determinat o creştere a preţurilor la alimentele de bază şi la energie, având în vedere că Rusia este unul dintre marii furnizori de petrol, gaze şi metale, iar Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. 

Astfel, preţurile au crescut brusc, iar rata inflaţiei a crescut la 13,8% în luna aprilie a acestui an în România, conform statisticilor INS. Şcolile de business simt şi ele impactul războiului şi pe cel al inflaţiei. Multe dintre ele spun că nu au crescut preţurile programelor de MBA sau EMBA, însă fie au studenţi ucraineni, fie acum se îndreaptă către ei potenţiali candidaţi de acolo, antreprenori sau executivi mutaţi din Ucraina.

„Războiul din Ucraina a avut un impact direct asupra programului nostru deoarece Kievul a fost unul dintre oraşele noastre de predare, am avut peste 100 de studenţi de MBA care au absolvit acum. Am lucrat intens pentru

a-i ajuta aceşti studenţi în ceea ce priveşte nevoile lor directe, dar şi pentru a găsi modalităţi de a-i ajuta să finalizeze programul, în ciuda situaţiei îngrozitoare cu care se confruntă“, afirmă Alina Toader, country manager România pentru City College, University of York Europe Campus.

Vasile Alecsandru Strat, decan al Bucharest Business School, spune că au fost cazuri de executivi ucraineni care au cerut informaţii despre programele de EMBA ale şcolii sale.

„Războiul din Ucraina a determinat un flux migrator şi o mutare a unor afaceri şi spre România, iar o parte din oamenii care s-au refugiat din calea războiului în ţara noastră sunt manageri, antreprenori şi profesionişti. Astfel, având în vedere şi cele două parteneriate internaţionale puternice, diploma dublă, am primit cereri de informaţii privind programele de executive MBA şi de la persoane cu cetăţenie ucraineană“, a detaliat el.

Roxana Farrugia, director al Tiffin Executive MBA, spune şi ea că şcoala ei a primit aplicaţii de la studenţi din Ucraina.

„Referitor la războiul de la graniţele ţării, în ciuda impactului său geopolitic negativ, am fost surprinşi să observăm că primim aplicaţii de la studenţi din Ucraina, dar şi din Republica Moldova. Evident, nu putem spune cu siguranţă că este o urmare a războiului, dar avem motive serioase să tragem această concluzie“, a declarat reprezentanta Tiffin.

Bianca Ioan, marketing director în cadrul ASEBUSS, afirmă că participanţii la programele de business ale şcolii sale urmăresc şi dezvoltarea unei adaptabilităţi mai bune la situaţiile de criză, dat fiind contextul tot mai solicitant din ultimii doi ani, la care s-a adăugat războiul din Ucraina.

„Astfel de situaţii complexe solicită atât capacitatea de rezilienţă a şcolii, cât şi a participanţilor care caută idei şi soluţii pentru un mai bun management al crizei şi al incertitudinii. Îi învăţăm pe cursanţii noştri, pe baza unor studii de caz noi dar şi cu invitaţi din mediul de afaceri, cum să gestioneze inflaţia, crizele şi incertitudinea, iar cei care aleg să investească în pregătirea lor vor ieşi cu siguranţă câştigători în perioada următoare“, a spus ea.

Adriana Georgescu, program manager al WU Executive MBA Bucharest, afirmă că preţul programului nu a fost afectat de războiul din Ucraina sau de inflaţie. 

„Punem un accent deosebit pe sprijinirea participanţilor noştri, afectaţi direct sau indirect de acest război, prin acte de caritate, dar şi financiar. Preţul programului a rămas acelaşi din 2021. Orice modificare de preţ a programului se reflectă şi în cuantumul burselor“, a explicat ea.

Vasile Alecsandru Strat spune şi el că războiul şi inflaţia nu au dus la creşterea preţurilor programelor Bucharest Business School.

„Preturile nu au fost ajustate/mărite ca urmare a contextului inflaţionist local si internaţional în care ne aflăm. De asemenea, nici războiul din Ucraina nu a generat creşterea costurilor programelor. Deşi suntem o şcoală de afaceri, programele noastre beneficiază de ecosistemul celor trei universităţi partenere, ASE, UQAM si CNAM, toate trei fiind instituţii publice cu misiunea primordială de a contribui la dezvoltarea economiei în general şi a mediului de afaceri în particular.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO