Companii

Scumpirile şocante încep să atace marile pieţe energetice: carburanţii, cererea de energie şi de gaze naturale, toate pe minus în al doilea trimestru al anului

Scumpirile şocante încep să atace marile pieţe...

Autor: Roxana Petrescu

02.08.2022, 18:15 190

♦ Galopul făcut de preţul carburanţilor, care la final de iunie era în jurul pragului de 9 lei pe litru, cu peste 60% mai mult faţă de 2021, se vede deja la pompe ♦ Pe al doilea trimestru al anului, cererea de benzină şi motorină s-a redus cu 2% ♦ Mai departe, şi celelalte pieţe majore de energie electrică şi de gaze naturale, aflate oricum pe minus chiar de la începutul anului, doar şi-au adâncit scăderea în al doilea trimestru din 2022.

Cererea de benzină şi de motorină s-a compactat cu 2% în al doilea trimestru al anului după o creştere de 7% în primele trei luni, arată datelor OMV Petrom, aceasta fiind primul semnal că scumpirile de la pompe nu mai pot fi susţinute de consumatori. De altfel, tot datele producătorului de petrol şi gaze arată că dacă în al doilea trimestru din 2021 barilul de ţiţei se tranzacţiona cu 69 de dolari, media pe 2022 a sărit la 114 de dolari pe baril.

Intrarea pe minus a pieţei de carburanţi vine într-un peisaj în care cererea pentru celelalte produse energetice, gaz natural şi electricitate, este deja în scădere încă din primul trimestru al anului. Pentru al doilea trimestru al anului, cererea de gaze naturale s-a compactat cu 19%, după o scădere de 11% în primul trimestru, iar cea de energie electrică s-a redus cu 6% după un minus de 4% în primul trimestru al anului. Atât gazul  natural, cât şi energia electrică au trecut prin scumpiri semnificative faţă de 2021.

Astfel, gazul a ajuns în al doilea trimestru din 2022 la 102 euro/MWh de peste 4 ori mai scump faţă de perioada similară a anului trecut în timp ce preţul energiei a ajuns la 202 euro/MWh de la numai 66 de euro pe MWh în al doilea trimestru din 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO