Companii

Se aprind becurile în economie: marile pieţe de energie încep să-şi revină

Se aprind becurile în economie: marile pieţe de energie...

Autor: Roxana Petrescu

14.08.2015, 00:07 1544
Primele şase luni ale anului au adus o revenire „remarcabilă“ a marilor pieţe de energie, în special pe partea de carburanţi şi electricitate.

Consumul de gaze ră­mâne Cenuşăreasa sectorului, cererea trecând printr-o reală restructurare odată cu scăderea drastică a cantităţilor livrate către industria chimică.

„A fost remarcabil mai mare cererea de carburanţi, mai ales în Ro­mâ­nia“, a spus Andreas Matje, directorul financiar (CFO) al Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală.

Astfel, în primele şase luni ale anului s-a consumat cu 6,2% mai multă benzină şi motorină, mai ales în contextul în care preţul mediu al carburanţilor în această perioadă a fost cu 10% mai mic faţă de primul semestru din 2014. Cererea de energia a crescut şi ea cu 2% şi deşi procentul este mic, acesta aminteşte de evoluţia pieţei din anii de dinaintea crizei. Cărbunii au devenit ve­deta producţiei de ener­gie, asigurând în iulie o treime din energia necesară pe fondul secetei care a lovit producţia hidro şi al condiţiilor meteo nefavorabile eolienelor.

Piaţa gazelor rămâne însă sub zodia scăderilor, în primele şase luni din an consumul fiind cu 7% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut. Scăderea cererii din industria chimică este principalul motiv. Poate singura veste bună legată de reducerea consumului de gaze este faptul că România a devenit o piaţă marginală pentru importurile de gaze ruseşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO