Companii

Se mai inchiriaza birouri: Romexterra a luat o cladire intreaga in Cotroceni

15.09.2009, 15:33 45

MKB Romexterra, o banca de talie mica controlata de grupulgerman Bayern LB, a inchiriat integral o cladire de birouri cu osuprafata de 2.700 de metri patrati situata in zona Cotroceni dincentrul Capitalei, acesta fiind unul dintre cele mai mari contractede inchiriere semnate pe piata de birouri in acest an.

MKB Romexterra avea sediul central in cladirea MillenniumBusiness Center din apropierea Bursei de Valori Bucuresti, imobilcare a fost afectat de un incendiu la sfarsitul lunii iunie,devenind inutilizabil cel putin temporar.

Firmele care isi desfasurau activitatea aici, printre care siSanofi Aventis, Transelectrica, Banca Mondiala sau Bulboaca &Asociatii, si-au cautat birouri in alte cladiri din oras,revitalizand usor o piata blocata aproape total de la inceputulanului.

"Cladirea Elefterie 17, dezvoltata de compania ItalianaEdifizia, reprezenta cel mai mare spatiu disponibil in zonaCotroceni, unde chiriile medii solicitate pentru spatiile de clasaA sunt de aproximativ 18 euro/metrul patrat lunar. Contractele suntsemnate la valori ceva mai mici", a declarat Horatiu Florescu,presedinte al firmei de consultanta imobiliara The Advisers/KnightFrank, intermediarul tranzactiei.

In aceste conditii, Romexterra ar urma sa plateasca anualaproximativ jumatate de milion de euro pentru inchiriereacladirii.

Compania Italiana Edifizia este controlata de familia oamenilorde afaceri di Nicola, care a mai realizat in Bucuresti alte patrucladiri de birouri, inchiriate de firme precum EADS sau Oracle,care s-a mutat in acest an, consolidandu-si prezenta in zonaFloreasca.

Piata spatiilor de birouri parea la inceputul anului cea maiprotejata de criza, dar evolutia ulterioara a aratat ca marilecorporatii taie masiv inclusiv din costurile cu spatiul si decid sase mute doar in conditii mai bune si la tarife mai mici.

Drept urmare, nivelul chiriilor a scazut dramatic, in special inPipera, unde mai multe cladiri sunt goale, iar gradul de neocuparea spatiilor a crescut ca urmare a restrangerii activitatii anumeroase companii din domenii afectate de criza.

Cu toate acestea, pana la sfarsitul anului vor mai fi livrate oserie de cladiri de birouri importante, precum proiectul City Gatedin Piata Presei sau Euro Tower din zona Stefan cel Mare, presiuneape chirii urmand sa creasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO