Companii

Seceta a produs pagube de 1,5-1,8 miliarde de euro. Ministrul agriculturii le cere bancherilor soluţii pentru a evita insolvenţe de răsunet

Seceta a produs pagube de 1,5-1,8 miliarde de euro....

Autor: Florentina Niţu

21.08.2024, 00:08 2518

Seceta a afectat 2,5 mil. hectare, 40% din culturile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui Este al patrulea an de secetă din ultimii cinci ani (excepţia a fost 2021), pierderile se rostogolesc ca un bulgăre şi cresc, iar insolvenţele ameninţă sectorul agricol  Seceta ar putea fi un dezastru financiar chiar şi pentru firmele mari, care erau capitalizate.

Seceta a afectat 2,5 milioane de hectare, adică aproximativ 40% din culturile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, con­form lui Ionel Arion, preşeditele Federaţiei Naţionale Pro Agro. Estimarea este mai mare decât cea a Ministerului Agriculturii, iar pierderile se ridică la 1,5-1,8 miliarde de euro.

„Noi, organizaţiile profesionale, estimăm că 2,5 milioane de hectare au fost compromise, iar despăgubirile Ministerului Agriculturii, de 500-600 de milioane de euro, nu acoperă nici măcar costurile pe care

le-am avut cu seminţele pentru înfiinţarea culturilor. Între 800 şi 1.200 de euro costă să înfiinţezi un hectar (despăgubirile sunt între 200 şi 230 euro/hectar – n. red.) şi la acest cost se adaugă plata arendei. Pierderea însumată este între 1,5 şi 1,8 mld. euro, sumă care nu mai intră în rulajul fermierului sau în economia naţională. Va fi afectat şi consu­matorul final prin creşterea importurilor“, a spus Ionel Arion.

Seceta pedologică a lovit puternic cultu­rile de porumb şi floarea-soarelui, dar a afec­tat şi grâul şi rapiţa. Sub codurile portocaliu şi roşu de caniculă, în special în regiunile sud-vest, sud, sud-est, est şi nord-est, până la 100% din culturile de porumb şi floarea-soa­relui semănate în primăvara anului 2024 au fost afectate sau compromise. Ministerul Agriculturii estimează că aceste pierderi se întind pe aproximativ 2 milioane de hectare la nivel naţional. În plus, 330.000 de hectare de culturi de toamnă au fost afectate, in­clusiv 215.000 de hectare de grâu, 55.000 de hectare de orz şi 91.000 de hectare de rapiţă. Situaţiile nu sunt însă finale, nivelul pierderilor putându-se modifica în funcţie de cererile de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică care au fost depuse de fermieri, în vederea obţi­nerii despăgubirilor, până pe 19 august 2024.


330.000 ha – suprafaţa afectată de secetă pentru culturile de grâu, rapiţă, orz, orzoaică, ovăz.

2 mil. ha – suprafaţa afectată de secetă pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui.

200-230 euro/ha – valoarea pierderilor în funcţie de gradul de afectare de secetă pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui.

SURSA: MADR, Comisia Europeană, date ZF de la analişti din agrobusiness

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro