Companii

Seceta din acest an este o catastrofă pentru micii fermieri, care nu sunt capitalizaţi şi nu au avut bani să-şi facă propriile sisteme de irigaţii: „Nu vom mai rezista mult fără apă“

Anul acesta, din datele de până acum, seceta a produs pagube pe o suprafaţă de 150.500 de hectare în 20 de judeţe, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.

Anul acesta, din datele de până acum, seceta a produs pagube pe o suprafaţă de 150.500 de hectare în 20 de judeţe, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.

Autor: Florentina Niţu

29.07.2022, 11:00 1381

În perioada 2023 – 2027, 100 de milioane de euro vor fi investiţi în sisteme locale de irigaţii, la nivel de fermă, din fonduri UE În România sunt 2,9 milioane de exploataţii mici, care reprezintă 93% din numărul total de ferme, potrivit recensământului general agricol.

Circa 3 milioane de fermieri, cu 5, 10, 50, 100 sau 200 de hectare, care au stat la mâna ploii până în acest an, se tem că seceta va fi din ce în ce mai prezentă în viaţa lor şi speră să primească ajutor financiar de la autorităţi să-şi facă propriile sisteme de irigaţii. Altfel, micii producători agricoli susţin că nu pot rezista fără apă şi vor închide exploataţiile.

„Am 200 de hectare de pământ şi am crăpături în călcâie de-mi dă sângele, pentru că stau de dimineaţa, de la ora 05:00, în câmp până seara la ora 23:00 şi nu cer nimic altceva decât să fiu respectat. Cum să am curajul să fac investiţii în sisteme de irigaţii cât timp statul mă fură pe faţă? Îmi dă subvenţie, pe care mi-o impozitează. Îmi dă ajutor, microgrant, pe care îl impozitează“, spune Constantin Antohi, un fermier de 65 de ani din localitatea Chirnogeni, judeţul Constanţa

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO