Companii

Seceta din Rusia a ridicat temperatura şi pe piaţa grâului. Preţul a crescut cu peste 60% într-o lună

03.08.2010, 23:30 160

Preţul grâului a înregistrat unul dintre cele mai rapide ritmuride creştere din ultimii 50 de ani, după ce seceta din Rusia aalimentat temerile potrivit cărora întregul mapamond s-ar puteaconfrunta cu o penurie de grâu. Iar speculatorii stau la pândăpentru a profita de acest moment.

Canicula cu care se confruntă Rusia a distrus circa jumătate dinproducţia de grâu din zonele afectate de secetă, fiind principalulmotiv pentru majorarea cu circa 62% a preţului grâului de laînceputul lunii iunie până în prezent, scrie The Wall StreetJournal.

Cu toate acestea, cotaţia nu a atins încă recordul absolut,înregistrat în 2008, de 13 dolari per buşel (47,7 cenţi/kg), cândstocurile reduse de cereale au declanşat o adevărată crizăalimentară şi revolte într-o serie de ţări. În prezent preţul estede aproa pe 7 dolari/buşel (circa 25 de cenţi/kg). "Este o creşteremasivă într-un timp extrem de scurt. Este o perioadă ciu dată", adeclarat Terry Roggensack, spe cialist pe agricultură în cadrulfirmei de consultanţă Hightower Report.

Perspectivele sunt cu atât mai sumbre pentru ţările care depindde producţia altor state şi care au început deja să-şi punăproblema asigurării necesarului intern. Spre exemplu, la sfârşitulsăptămânii trecute, Egiptul, cel mai mare importator de grâu dinlume, a cumpărat 180.000 de tone, aceasta fiind cea de-a doua saachiziţie în ultimele două săptămâni. Şi autorităţile chineze auînceput să avertizeze businessurile locale cu privire la posibilita tea apariţiei unei penurii de grâu. Şi acestea sunt doar douăexemple.

Probleme şi la sud de Ecuator

Seceta din Rusia a fost doar "cireaşa de pe tort" care adeclanşat explozia preţurilor la grâu, însă şi alţi exportatoriimportanţi la nivel mondial s-au confruntat cu probleme în ultimaperioadă. În Canada, producţia a fost afectată de ploile abundente,în timp ce recoltele din Australia au fost mai slabe din cauza uneiinvazii de lăcuste, dar şi a ploilor. Similar, Argentina, un altmare producător de grâu la nivel mondial, se confruntă cu o secetăputernică, în special în partea vestică a ţării. Evoluţia viitoarea preţului grâului va depinde şi de recolta din emisfera sudică,care mai are până va fi fructificată.

Grâul a încheiat şedinţa de tranzacţionare de luni la o cotaţiede 6,9325 de dolari per buşel, în creştere cu 4,8% faţă de şedinţade vineri. Ieri, contractele futures cu livrare în septembrieurcaseră cu încă 0,6%, până la 6,975 dolari per buşel la Bursa deMărfuri de la Chicago (CBOT). Chiar şi aşa, con su matorii ar puteasă nu suporte costul acestei creşteri, întrucât "ar însemna omajorare puternică a inflaţiei", potrivit lui Andrew Lazar, analistpentru banca britanică Barclays.

În ceea ce priveşte recoltele de anul acesta, părerile suntîmpărţite, în funcţie de ţări. Uniunea rusă a producătorilor degrâu estimează că producţia de anul acesta se va situa între 72 şi78 de milioane de tone, în scădere faţă de prognoza iniţială, de 81până la 85 de milioane de tone. La polul opus, Departamentul deAgricultură din Statele Unite a majorat recent estimările privindrecolta de grâu, la 30 de milioane de tone, record pentru ultimii23 de ani. De asemenea, la începutul lui iulie, guvernul american aanticipat că rezervele mondiale de grâu se situează la circa 187 demilioane de tone, cu mult faţă de cele 124 de milioane de tonerecoltate în 2008, când criza alimentară a declanşat proteste înîntreaga lume.

Mai e loc de creştere, cred analiştii

Unii traderi, analişti sau executivi din industria alimentară setem însă că preţul grâului ar putea urca în continuare, scrieFinancial Times, în condiţiile în care cele mai pesimiste estimăriprivind recolta Rusiei pe 2010 coboară şi până la 45-50 de milioanede tone, adică cu o treime mai puţin decât prognoza Uniunii ruse agrâului. "Pierdem o producţie destul de substanţială în regiuneaMării Negre, astfel că există potenţial pentru o creştere şi maimare a cotaţiilor la grâu în următoarele săptămâni", potrivit luiAlexander Bos, analist pentru compania de consultanţă financiarăMacquarie.

Momentul este propice pentru speculatori, care nu vor lăsa oasemenea oportunitate să treacă fără a profita de ea. Cel puţin nuîn următoarea perioadă. "Speculatorii îşi fac simţită prezenţa pepiaţă. Vânează tot ceea ce mişcă şi cred că situaţia aceasta vacontinua în următoarele două săptămâni", este de părere PeterMcGuire, managing director pentru brokerul de mărfuri CWA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO