Companii

Seceta şterge 2 milioane de euro din conturile producătorului agricol controlat de Ştefan Poienaru

Seceta şterge 2 milioane de euro din conturile producătorului agricol controlat de Ştefan Poienaru

Autor: Gabriel Razi

12.04.2012, 15:41 621

Rezultatele în scădere sunt determinate de seceta care a distrus cele 3.700 de hectare de rapiţă însămânţate în toamna trecută, iar productivitatea pentru recoltele de orz şi grâu din vară va fi cu până la 30% mai scăzută, estimează Ştefan Poienaru, antreprenorul care conduce compania de 17 ani.

"Rapiţa s-a pierdut în totalitate, adică 3.700 de hectare. La orz sunt pierderi estimate de productivitate de 20%-30%, iar la grâu declinul este de 15%. La preţurile actuale încasările vor fi mai mici cu 4 milioane de euro, dar cred că voi reuşi să reduc aceste pierderi la jumătate pentru că voi reînsămânţa suprafeţele afectate în această primavară", explică Poienaru, 65 de ani.

Recoltă mai mică

Estimările în minus ale antreprenorului de la Agrofam Holding nu sunt surprinzătoare, însă oferă primele date concrete ale impactului pe care îl are seceta de toamna trecută asupra afacerilor derulate de marii producători din agricultura românească.

Declinul afacerilor lui Poienaru vine şi în contextul în care primele estimări arată că producţia de cereale de anul acesta se va cifra la 19,3 milioane de tone, în scădere cu 9% faţă de 2011 ca urmare a pierderilor înregistrate de recoltele de grâu şi porumb, conform datelor din martie ale Coceral, organizaţie europeană a traderilor de materii prime agricole.

Astfel, recolta de grâu urmează să coboare cu 0,8 milioane de tone la 6,4 milioane de tone, iar fermierii care mizează pe porumb vor strânge în toamnă cu 1 milion de tone mai puţin, adică 9,4 milioane de tone.

La începutul acestui an antreprenorul din spatele Agrofam Holding a deschis un magazin online unde vinde lapte şi carne bio de la cele 8.000 de oi şi capre din fermele proprii.

Trecerea pe online a producătorului, o strategie adoptată de puţini dintre marii producători agricoli români, a venit după ce Poienaru a avut "experienţe neplăcute" cu super marketurile.

Poienaru a făcut primii paşi în afacerile din zootehnie în urmă cu şapte ani, când a înfiinţat o fermă de capre şi oi, o fabrică de procesare a laptelui şi un abator în care a investit 500.000 de euro.

A ajuns la 25.000 ha exploatate

În a doua parte a anului trecut Ştefan Poienaru a anunţat că va exploata 25.000 de hectare, cu 8.500 de hectare mai mult decât anii trecuţi după ce Agrofam Holding a câştigat dreptul de concesiune pentru această suprafaţă în urma unui şir de procese cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS).

Agrofam Holding concurează pe piaţa agricolă locală cu alte afaceri construite de antreprenori români precum TCE 3 Brazi (Culiţă Tărâţă), Racova Pan Group (Adrian Porumboiu), Interagro (Ioan Niculae), dar şi cu businessuri deţinute de străini precum grupul Maria (libanezi) sau Ingleby şi FirstFarms, companii controlate de investitori danezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO