Companii

Seceta şterge peste un miliard de euro din agricultură: „La porumb e dezastru. Nu s-a făcut nimic pe suprafeţele neirigate“

Seceta şterge peste un miliard de euro din agricultură:...

Autor: Florentina Niţu

11.10.2022, 00:08 1369

Peste 800.000 au fost afectate de secetă din cele 5,4 mil. ha cultivate cu cereale, din datele adunate până acum de Ministerul Agriculturii Cele mai afectate suprafeţe au fost cultivate cu porumb şi floarea-soarelui Despre producţia de porumb, cultura de bază a României, nu se poate discuta în acest an, nefăcându-se nimic pe suprafeţele neirigate.

Seceta din acest an aduce o pierdere de peste un miliard de euro în agricultura românească prin lipsa producţiei de pe cele 800.000 de hectare afectate de secetă, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor publice. Astfel, după un an cu producţie record de 34 de milioane de tone de cereale, cum a fost 2021, şi preţuri maxime, agricultura este din nou lovită. Acum însă, şocul nu este la fel de mare precum cel „încasat“ în 2020, când fermierii s-au confruntat cu cea mai mare secetă din ultima jumătate de secol şi s-a înregistrat o pierdere de 40% a producţiei agricole.

„La porumb e dezastru. Nu s-a făcut nimic pe suprafeţele neirigate. Şi ce zone irigate avem în Dobrogea? La floarea-soarelui sunt rezultate, am realizat 60-70% din potenţial“, spune Theodor Ichim, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Dobrogea, formată din 100 de fermieri care lucrează aproximativ 50.000 de hectare în zona Dobrogea.

Theodor Ichim este şi proprietarul companiei Unigrains Trading, care cultivă peste 2.000 de hectare cu cereale în Constanţa, iar anul acestă începe investiţia într-un proiect de irigaţii pentru a uda un sfert din suprafaţa pe care o lucrează. „Producţiile de acum sunt mai mici decât estimările făcute iniţial. De exemplu, noi ne aşteptam să recoltăm 14,5 tone/hectar la porumb de pe suprafeţele irigate, dar am încheiat recoltatul şi avem între 13 şi 13,5 tone/hectar. De pe suprafeţele neirigate nu avem ce să recoltăm. Nu s-a făcut nici măcar nutreţ pentru animale, producţia este zero“, afirmă Gabriel Stanciu, preşedintele Cooperativei Agricole Braicoop, care reuneşte 54 de fermieri din Brăila care cultivă 13.500 de hectare.

Brăila este judeţul cu cea mai mare suprafaţă amenajată pentru irigaţii şi irigată, dar cu toate acestea Stanciu spune că nici la floarea-soarelui produc­ţiile nu au fost mai mari de 3 tone/hectar de pe suprafeţele irigate. Producţia obţinută de pe suprafeţe neirigate a fost între 0,6 şi 1,2 tone/hectar, dar Stanciu recunoaşte că sunt şi terenuri de pe care nu s-a adunat nici măcar o sămânţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24