Companii

Secretar al AEA: Tarom trebuie să scadă costurile şi să se restructureze înainte de privatizare

Secretar al AEA: Tarom trebuie să scadă costurile şi să se restructureze înainte de privatizare

Foto Adrian Stoicoviciu

Autor: Neagu Lidia-Ileana

13.07.2011, 00:00 130

Tarom trebuie să ia măsuri strategice pentru scăderea costurilorşi restructurare înainte de privatizare, întrucât este dificil degăsit un investitor într-o perioadă de criză pentru aviaţiaeuropeană, afirmă Ulrich Schulte-Strathaus, secretarul general alAsociaţiei Companiilor Aeriene Europene. "Dacă Tarom esteprivatizată sau nu, nu contează foarte mult. Ceea ce contează cuadevărat este ca managementul companiei să poată lua măsuristrategice", a declarat secretarul general al AsociaţieiCompaniilor Aeriene Europene (AEA - Association of EuropeanAirlines).

El a arătat că industria aviatică din Europa nu a ieşit încă dincriza economică, situaţie ce face dificilă identificarea unuicumpărător pentru Tarom. "Pentru cumpărătorul strategic, estedificil pentru că trebuie să se consolideze mai întâi el, şi astaîngreunează procesul de privatizare. Sunt unii care spun că acumprivatizarea Tarom este prematură", a spus Schulte-Strathaus.

Referitor la pierderile Tarom, care anul trecut au ajuns laaproape 80 milioane de euro, reprezentantul AEA a spus că toatecompaniile europene au avut de suferit de pe urma crizei economiceşi a erupţiei vulcanului din Islanda. Dintre toate costurile, celmai mult au crescut cheltuielile cu carburanţii şi taxele deaeroport. Guvernul s-a angajat în scrisoarea de intenţie convenităcu FMI să cedeze cel mult 20% din acţiunile Tarom prin listarea laBursă sau prin vânzarea pachetului unui investitor strategic.Totodată, Guvernul s-a angajat să selecteze până la finele luniinoiembrie management privat la Tarom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO