Companii

Şef Aeroport Cluj: Ameninţările Carpatair vor să abată atenţia de la nedegivrarea avionului

Autor: Vasile Magradean

17.10.2011, 18:34 373

Directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, David Ciceo, consideră că ameninţările conducerii Carpatair de a închide baza operaţională de la Cluj au rolul de a abate atenţia de la problema reală, şi anume nedegivrarea avionului care urma să decoleze spre Timişoara.

Ciceo a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că reprezentanţii Carpatair au solicitat, luni, degivrarea aeronavei, dar ulterior s-au răzgândit "pentru că s-au zgârcit la bani".

"Ameninţările Carpatair cu datul în judecată şi cu închiderea bazei operaţionale de la Cluj au rolul de a abate atenţia de la problema reală, şi anume faptul că au refuzat degivrarea avionului şi au pus în pericol vieţile a 41 de pasageri ai cursei Cluj - Timişoara. Reprezentanţii companiei au cerut degivrarea în cursul dimineţii, dar ulterior s-au răzgândit pentru că s-au zgârcit la bani. Noi am fost anunţaţi de Carpatair în urmă cu două-trei săptămâni că renunţă la spaţiile închiriate în aeroport, iar angajaţii au fost anunţaţi că vor fi disponibilizaţi de la 1 noiembrie. Voiau de mai demult să închidă baza, iar decizia nu are legătură cu ce s-a întâmplat luni. Ei au serioase probleme financiare", a spus David Ciceo.

Acesta a afirmat că nu se sperie că va fi dat în judecată şi spune că asta ar fi soluţie pentru lămurirea situaţiei.

"Eu chiar vreau ca cei de la Carpatair să nu plece de la Cluj, dar au probleme financiare serioase", a spus directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Compania aeriană Carpatair a anunţat că va închide cursele operate pe Aeroportul Cluj, precum şi baza operaţională, din cauza unui conflict cu directorul general al aerogării, David Ciceo, care a declarat luni că piloţii operatorului au încercat să decoleze fără să cureţe avioanele de zăpadă şi gheaţă.

Conducerea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca va sesiza Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), după ce piloţii companiei Carpatair au încercat, sâmbătă şi luni, să decoleze cu avioanele fără să efectueze operaţiunea de degivrare, adică de curăţare a gheţii depuse pe fuzelaj şi aripi.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, declara, luni, corespondentului MEDIAFAX că piloţii companiei au pus în pericol vieţile pasagerilor.

"Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca va sesiza Autoritatea Aeronautică Română, după ce piloţii companiei Carpatair au încercat, sâmbătă şi luni, să decoleze cu avioanele fără să efectueze operaţiunea de degivrare, adică de curăţare a gheţii de pe fuzelaj şi aripi. Sâmbătă, pilotul a încercat să îndepărteze gheaţa cu o mătură, ceea ce contravine procedurilor aviatice. Au stat cu avionul la sol până a ieşit soarele şi a topit gheaţa. Luni, cursa spre Timişoara trebuia să decoleze la ora 10.30, dar a decolat la 11.49, tot din cauza piloţilor care au refuzat să degivreze aparatul şi l-au ţinut la soare. Prin refuzul de a degivra avioanele se pun în pericol vieţile pasagerilor, iar noi nu permitem decolarea niciunui avion care nu este curăţat de gheaţă. Pasagerii pot depune reclamaţii la Protecţia Consumatorilor", spunea Ciceo.

Potrivit acestuia, operaţiunea de degivrare cu un lichid special costă în jur de 700 - 800 de euro, dar cei de la Carpatair au refuzat să plătească banii.

David Ciceo preciza că decolarea unui avion care nu este degivrat poate duce la tragedii aeriene.

"La Verona, în 1997, a fost o tragedie, când o cursă Banat Air s-a prăbuşit şi 50 de oameni au murit după ce pilotul a refuzat să facă degivrarea şi avionul a decolat. Autorităţile de acolo au greşit pentru că au permis decolarea avionului, iar directorul aeroportului italian a fost condamnat la trei ani de închisoare", afirma directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Conducerea companiei Carpatair susţinea, însă, că procedura de degivrare a avionului care trebuia să decoleze, luni, de la Cluj-Napoca spre Timişoara nu era necesară şi că nu a fost pusă "nicio secundă în pericol siguranţa pasagerilor".

Reprezentanţii Carpatair au precizat că vor informa autorităţile aeronautice despre "acest caz de abuz din partea Aeroportului Cluj-Napoca".

"Carpatair va informa autorităţile aeronautice despre abuzul şi atacul la imagine al Aeroportului Cluj şi va solicita despăgubiri aeroportului pentru prejudiciile cauzate de declaraţiile defăimatoare şi insinuările faţă de politica de siguranţă a companiei Carpatair. Se vor solicita despăgubiri şi pentru întârzierea nemotivată a zborului Cluj-Timişoara de azi. Urmare a conflictului grav la care s-a ajuns, Carpatair a decis astăzi închiderea zborurilor Cluj-Timişoara după o perioadă de 12 ani", se arăta într-un comunicat al Carpatair.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO