Companii

Şefa hotelului Howard Johnson: E greu să facem previziuni chiar şi pentru perioade scurte

Şefa hotelului Howard Johnson: E greu să facem previziuni chiar şi pentru perioade scurte
27.07.2010, 23:15 45

"Nivelul veniturilor a fost asigurat printr-o politică tarifarăadaptată speci ficului fiecărui segment de clienţi, dublată de omai bună exploatare a tuturor oportu nităţilor oferite de piaţă petoate segmentele de venit, nu doar pe cele care în mod tradiţionalsunt generatoare de venituri mari (veniturile din traficul debusiness sunt cele mai importante pentru hotelurile din Capitală -n. red.)", a declarat Sonia Năstase, directorul general alhotelului de cinci stele, controlat de Gabriel Popoviciu.
Sonia Năstase, care a preluat con ducerea hotelului în octombrieanul trecut, este singura femeie care conduce un hotel de cincistele din România, cele mai multe unităţi de lux fiind conduse demanageri expaţi.
Pe fondul condiţiilor economice dificile din piaţă, compania GrandPlaza Hotel, care deţine hotelul Howard Johnson, a finalizat anultrecut cu pierderi de 1,67 milioane de euro la o cifră de afaceride 8,7 milioane de euro, potrivit datelor de la RegistrulComerţului.

Fără profit la cinci stele
Şi hotelurile de cinci stele JW Marriott, Radisson Blu,Intercontinental din Bu cureşti au încheiat anul trecut pepierderi. Astfel că, cel mai mare hotel de pe piaţă, JW Marriott aavut pierderi de 13,9 milioane de euro, în timp ce firma caredeţine Intercon tinental a rulat pierderi de 3,5 milioane de euro,iar compania ce controlează Radisson Blu a finalizat cu pierderi de8,3 milioane de euro.
Piaţa hotelieră s-a contractat anul trecut cu 34%, la 570 demilioane de euro, pe fondul scăderii tarifelor medii la cazare şial reducerii gradelor de ocupare, potrivit firmei de consultanţăhotelieră Trend Hospitality.
"Costurile operaţionale ale hotelului au fost monitorizate cu mareatenţie pe toate zonele, plecând de la contractele cu furnizorii şipână la cheltuielile directe de funcţionare", a spus Sonia Năstase,care nu a precizat dacă în prima parte a acestui an hotelul atrecut pe profit. În primele şase luni ale acestui an, hotelul decinci stele situat în Piaţa Romană, care are 285 de camere, aoperat la un grad de ocupare mediu de 51%, în creştere cu şasepuncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut.
"În luna iunie am înregistrat un volum de cazări semnificativ maimare faţă de aceeaşi perioadă a anilor precedenţi, cu un grad mediude ocupare de 64%", a menţionat Sonia Năstase. Şefa hoteluluiHoward Johnson spune că dacă ar trage linie şi ar pune toaterezultatele într-o medie generală, ar putea spune că situaţiapieţei hoteliere tinde să devină stabilă, atât din punct de vederetarifar, cât şi din punctul de vedere al volumului detranzacţionare, adică al camerelor închiriate.
În opinia şefei hotelului Howard Johnson, este de dorit ca aceastătendinţă de stabilizare pe piaţa hotelieră să se menţină şi întoamna acestui an, astfel încât să se creeze premisele de creşterepentru începutul anului 2011.
"Având în vedere însă recentele măsuri fiscale şi economice care nuîncurajează în termeni reali o dinamică investiţională susţinută,este greu de previzionat care va fi evoluţia rezultatelor din piaţaserviciilor hoteliere, chiar şi pe perioade scurte cum ar fisemestrul al doilea din 2010", a spus Sonia Năstase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO