Companii

Şefia Tarom este încă în aer: Transporturile nu au găsit nici până acum un nou director

Şefia Tarom este încă în aer: Transporturile nu au găsit nici până acum un nou director

Ruxandra Brutaru va ocupa de la 1 aprilie funcţia de director adjunct al Tarom, pe care a ocupat-o şi înainte de a fi numită director general al companiei aeriene de stat.

Autor: Andreea Neferu

22.03.2011, 23:57 60

Demisia de săptămâna trecută a Ruxandrei Brutaru, directorulgeneral al Tarom, a lăsat Ministerul Transporturilor fără o reacţieoficială care să explice cine va prelua de la 1 aprilie postullăsat liber sau ce se va întâmpla mai departe cu compania aerianăde stat.
Deşi mai este o săptămână până când Brutaru părăseşte funcţiapentru un post inferior ierarhic, de director adjunct la Tarom,însă mai bine remunerat, încă nu există un înlocuitor pentruea.

"Deocamdată căutăm şef la Tarom. Doamna Brutaru a demi­sionat dinmotive perso­nale, aşa scrie pe hârtia prin care şi-a cerutdemisia. Pentru mai multe informaţii, întrebaţi-o pe dânsa", adeclarat ieri Anca Boa­giu după o conferinţă pri­vind un proiect deinstruire a femeilor din industria transpor­turilor. Întrebată dece Brutaru rămâne în continuare în managementul companiei, dar pepoziţia de director adjunct, Boagiu a spus: "Nu judec oamenii,judec principiile".

"Directorii generali adjuncţi ai Tarom nu sunt numiţi prin ordin alMinisterului Transporturilor şi Infrastructurii. Ruxandra Brutaru afost angajată cu contract individual de muncă la Tarom, pe funcţiade director general adjunct până la data numirii ei ca directorgeneral", au răspuns reprezentanţii Tarom la solicitarea ZF cuprivire la cine ia deciziile în numirea unor adjuncţi în cadrulcompaniei aeriene de stat.

Aceştia au precizat că începând cu data de la care nu mai estedirector general, Bru­taru se reîntoarce auto­mat la poziţiadeţinută ante­rior, însă nu au spus pe cine va înlocui Brutaru şinici ce se va întâmpla cu respectiva per­soană care ocupă în acestmo­ment respectiva funcţie.
Paradoxul este cu atât mai mare cu cât, cel puţin teoretic,numirile în funcţiile de directori adjuncţi trebuie făcute de cătredirectorul general.

"E ca şi când ai alerga într-o cursă şi ai şti din start că ieşi pelocul al doilea. Abia în mo­mentul în care era numit un di­rectorgeneral şi se ştia cine este numărul unu în companie, se puteauface numiri la nivel de adjuncţi sau cel puţin aşa se procedeazăîntr-o companie listată la bursă, spre exemplu", a de­clarat RudolfFedorovici, head-hunter în cadrul firmei de executive search AdviceHuman Resources.

ZF a încercat să ia legă­tura şi cu membrii Adu­nării Generale aAcţionarilor din cadrul Tarom, însă s-a lovit de aceeaşi problemă:numai ministerul face de­claraţii, solicitarea trebuie trimisă laminister, însă răs­punsurile vor fi trimise abia după ce trecprintr-o serie de aprobări.
Ruxandra Brutaru şi-a dat demisia săptămână trecută din funcţia încare a fost numită în ianuarie 2009 de către fostul ministru altransporturilor Radu Berceanu.
În timpul celor doi ani şi două luni de mandat ai Ruxandrei Brutaru(30 de ani), compania de stat a înregistrat pierderi estimate laaproape 100 de milioane de euro în ultimii doi ani.

Tarom a obţinut o cifră de afaceri de 193 milioane de euro în 2009şi pierderi de 55 milioane de euro, de 34 de ori mai mari decâtcele din 2008.
Pentru a majora numărul de pasageri, Brutaru a lansat în primaparte a anului 2009 mai multe bilete de avion cu pre­ţuri apropiatecelor practicate de companiile aeriene low-cost. Măsura a reuşit sămajoreze traficul de anul trecut, numărul pasagerilor transportaţiridicându-se la 2,2 milioane, cu 24% mai mult faţă de anul 2009. Cutoate acestea, Tarom nu a reuşit să iasă de pe pierderi.

În februarie Tarom a fost inclusă pe lista companiilor monitorizatede FMI din noul acord, urmând ca instituţia financiară să evaluezeatât pierderile, cât şi arieratele operatorului aerian.
Mai mult, guvernul s-a angajat să găsească un in­vestitor strategicpână la sfârşitul anului pentru a pri­vatiza compania de transportaerian, atunci când condiţiile pieţei o vor permite.

Tot săptămâna trecută şi-a anunţat demisia şi Liviu Costache,directorul Com­paniei Na­ţionale de Auto­străzi şi DrumuriNaţionale, însă în cazul său a fost găsită o persoană care să-lînlocuiască, şi anume Daniela Drăghia, care ocupa funcţia dedirector general adjunct proiecte cu finanţare externă în cadrulinsti­tuţiei.
Costache a invocat motive personale, de sănătate pentru decizia dea părăsi şefia CNADNR după doar jumătate de an de la numirea înfuncţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO