Companii

Şeful ANAF, Lucian Heiuş: În cel mult două săptămâni vom putea spune dacă OMV datorează sau nu contribuţia de solidaritate către statul român

Şeful ANAF, Lucian Heiuş: În cel mult două...

Autor: Roxana Rosu

16.01.2023, 12:09 452

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a declarat că în cel mult două săptămâni instituţia pe care o conduce va putea spune dacă OMV datorează sau nu contribuţia de solidaritate către statul român.

La finalul anului trecut, pe 29 decembrie, Guvernul României a emis OUG 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regula­mentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţu­rilor ridicate la energie.

Guvernul a a transpus acest regulament în OUG 186 prin care, în cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022, respectiv din 2023 obţinute din companiile prevăzute în regulament depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat săptămâna trecută la BVB că se aşteaptă să nu plătească această taxă pentru anul fiscal 2022, impusă prin OUG 186/29 decembrie 2022, pe motivul că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

”Noi, ca ANAF, nu putem să facem decât un lucru, şi o să îl facem extrem de ferm, începând de mâine, vom verifica nu numai OMV-ul ci şi toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe şi din primele verificări o să vedem dacă cifra lor de afaceri, 75% reprezintă acele coduri CAEN prevăzute clar în Ordonanţă. Nişte controale finale nu pot fi făcute în următoarele zile pentru că situaţiile financiare în România se finalizează şi se depun la 30 mai dar cu o probabilitate de 99,9%, în maximum două săptămâni o să pot să spun dacă în cazul OMV-ului datorează sau nu această contribuţie de solidaritate. În maximum două săptămâni”, a declarat Lucian Heiuş duminică la Digi24.

Preşedintele ANAF a precizat că OMV Petrom este o companie românească, singura legătură cu OMV din Austria fiind că deţine 51,15% din OMV Oetrem, iar dividentele vor fi virate respectând acest procent. ”În rest, nu are nicio legătură activitatea pe care o are în România şi faptul că trebuie să plătească taxe aici, activitatea din Austria şi taxa să o plătească în Austria, pentru că acolo ar putea să fie alte condiţii”, a mai spus Heiuş.

În Austria, OMV va plăti către stat o taxă de 150 de milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO