Companii

Şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic Fundeni: Câştig între 1.000 şi 2.000 de euro pe lună, nu aş putea pleca

Şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic...

Autor: Valentin Anghel, Elvira Gheorghita

26.05.2013, 12:34 1873

Întrebat în emisiune cât câştigă pe lună, Popescu a răspuns că "undeva între 1.000 şi 2.000 de euro, ca echivalent".

Referitor la posibilitatea de a pleca să lucreze în străinătate, pentru un salariu mult mai mare, el a spus că nu ar putea "funcţiona" în afara Spitalului Fundeni. "Nu m-aş putea integra în niciun alt colectiv", a adăugat el, subliniind că, dată fiind vârsta pe care a împlinit-o (60 de ani - n.r.), nu va mai primi oferte pentru a munci străinătate.

În contextul salariilor relativ mici din sistemul sanitar românesc, în emisiune a fost abordat şi subiectul plăţilor informale - bani sau "atenţii".

Profesorul Irinel Popescu a ţinut să sublinieze că ideea de a condiţiona actul medical este absolut condamnabilă, precizând pe de altă parte că plăţi informale există şi în state avansate.

"Franţa a făcut chiar public lucrul ăsta", a adăugat el, în opinia căruia există o tendinţă ca această categorie de plăţi să se ducă spre ţări în care "nu ne-am fi aşteptat să existe plăţi informale".

Şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic Fundeni a mai spus, legat de acelaşi subiect, că sunt şi câteva ţări care "scapă" de plăţile informale, cum ar fi "Statele Unite şi, probabil, Germania".

"Cu cât sistemul este mai organizat, cu cât ţara este mai bogată şi mai puternică din punct de vedere economic, găseşte mecanisme să plătească actorii sistemului sanitar la nivelul la care aceştia să nu apeleze la plăţi informale", a explicat prof. Irinel Popescu.

Discuţiile au atins apoi cazul particular al personalului care ajută la prelevarea organelor în programul de transplant autohton, despre care Popescu a confirmat că nu are "varianta" plăţilor informale.

Prof. Irinel Popescu a explicat că, pentru ca aceştia să fie plătiţi mai bine, nu este vorba despre "a transfera o parte din banii actuali, ci de a mări bugetul alocat programului de transplant".

"Pe termen lung, societatea românească recuperează aceştia bani, de pe urma vieţilor salvate, a sănătăţii redate unor astfel de bolnavi care se reîntorc în câmpul muncii, produc şi plătesc taxe", a conchis Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO