Companii

Şeful Concurenţei: Mi se pare îngrijorător că ANAF nu a putut să colecteze amenda acordată Intralot încă de acum un an, pentru că aceasta nu are sediul în România

Şeful Concurenţei: Mi se pare îngrijorător că ANAF...

Autor: Cristina Cuncea

27.01.2015, 12:56 395

"Mi se pare îngrijorător că ANAF nu a putut să colecteze amenda acordată Intralot încă de acum un an, pentru că aceasta nu are sediul în România, ci în Grecia. Sunt convins că ANAF are raţiunile lui, procedurile lui, legislaţia lui, care o împiedică să facă acest lucru. Dar suntem membri UE, iar unele decizii pe care Consiliul Concurenţei le ia nu sunt date doar în virtutatea legii româneşti, ci şi în virtutea tratatului UE. Să nu fim în stare să colectăm o sancţiune din acest motiv arată că este o problemă a tratatului UE", a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a menţionat că în acestă situaţie sunt mai multe companii, suma amenzilor necolectate deoarece firmele amendate nu au sediul în România fiind de circa 2 milioane de euro. Una dintre amenzi a fost acordată unei companii elveţiene din domeniul armamentului, respectiv câteva sute de mii de euro, restul fiind sancţiuni mai mici.

Consiliul Concurenţei a amendat, în luna ianuarie anul trecut, Loteria Română şi companiile Intralot, Intracom şi Lotrom cu amenzi în sumă totală de 16,85 milioane lei pentru o înţelegere privind implementarea programului video-loterie care a eliminat competiţia de pe piaţă într-un contract pe zece ani, derulat în perioada 2003-2013.

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a dat amenzi în valoare de 41 de milioane de euro, dublul totalului din 2013, doar o parte mică din sumă fiind colectată însă deoarece cele mai mari au fost acordate în ultima parte a anului, iar companiile sancţionate au termen 30 de zile pentru plata amenzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO