Companii

Şeful dezvoltatorului imobiliar GTC: Oamenii vin la mall, dar nu cumpără. Dacă nu găsim o soluţie ca oamenii să înceapă să cumpere, piaţa se prăbuşeşte

Şeful dezvoltatorului imobiliar GTC: Oamenii vin la mall, dar nu cumpără. Dacă nu găsim o soluţie ca oamenii să înceapă să cumpere, piaţa se prăbuşeşte

Autor: Cuncea Elena Cristina

07.11.2010, 23:05 192

Shimon Galon, şeful dezvoltatorului imobiliar GTC România, spunecă piaţa de retail se va prăbuşi dacă Guvernul nu va lua măsuriprin care populaţia să înceapă să cumpere din nou, considerând cădezvoltatorii şi retailerii au făcut deja tot ce au avut laîndemână să atragă clienţi.

"Anul trecut lucrurile stăteau pe loc, anul acesta a începutbine, dar după măsurile adoptate de Guvern, în ultimele luni audispărut cumpărătorii. Unii nu mai au bani, iar cei care au bani îibagă mai adânc în buzunar. Schimbarea nu poate veni decât dinpartea Guvernului. Niciun investitor particular nu poate să punăpiaţa în mişcare. Tot ce a fost în mâna investitorilor s-a făcut:dezvoltatorii au oferit chirii mai mici, retailerii au datreduceri", a declarat Shimon Galon, directorul general executiv alGTC (Globe Trade Center), unul dintre cei mai importanţidezvoltatori de pe piaţa locală.

El a afirmat că hotărârea Guvernului de a majora TVA de la 19%la 24% peste noapte este o măsură fără nicio bază economică,adăugând că acţiunile Exectivului nu răspund situaţieieconomice.

"Guvernanţii nu trebuie să se bată între ei, dacă nu există oconducere care să arate investitorilor direcţia, aceştia nu ştiuîncotro să meargă. Din acest motiv investitorii nu vin, ori daufaliment, iar cei care au bani îi ţin în buzunar. Este nevoie caoamenii care conduc ţara să ne spună direcţia şi acest lucru sepoate face prin taxe, prin impozite", a spus Galon.

Piaţa de retail este astfel cel mai afectată având în vederereducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi creşterea TVA. "Pe piaţade retail, problema este simplă. Oamenii nu vor să cumpere, iarretailerii nu vând. În ultimele două luni jucătorii mari şiimportanţi au ajuns la concluzia că piaţa nu poate merge mai jos şiau început să semneze contracte de închiriere, este o uşoarămişcare pe piaţă. Nu vedem încă oameni care pleacă cu sacoşelepline de la mall. Numărul vizitatorilor a crescut, oamenii vin lamall, dar nu cumpără. Nu pot să spun că nu am retaileri sauvizitatori, dar dacă nu găsim o soluţie ca oamenii să înceapă săcumpere, piaţa se prăbuşeşte", a spus Galon.

GTC deţine trei malluri sub brandul Galleria, la Suceava,Piatra-Neamţ şi Buzău, care, potrivit lui Galon, nu au pierdutchiriaşi de la deschidere.

Compania va mai dezvolta la Arad încă un proiect închiriat înproporţie de peste 53%. Printre chiriaşi se numără Cora, H&M,Pure Fitness, Takko, Reserved, Leonardo, House of Art, Tina R, Fox,Centrofarm.

GTC a desemnat recent compania israeliană Denya Cebus contractorgeneral al construcţiei, iar mallul va fi gata în a doua parte aanului viitor.

Lucrurile stau mai bine pe piaţa birourilor în opinia lui Galon,care afirmă că cererea în Bucureşti se menţine la cote ridicate,dar pentru proiecte în locaţii bune.

"Marea problemă pe piaţa de birouri este că în perioada bună auapărut mulţi oameni care au încercat să câştige uşor, au cumpăratorice bucată de teren şi au făcut proiecte de care nu are nimeninevoie. Locaţia acestora nu este bună şi nu vor găsi chiriaşipentru că lumea nu va veni să lucreze în aceste clădiri. Astfel seexplică procentul mare de spaţii libere, care însă nu arată nivelulreal al cererii. Dacă proiectele sunt în locaţii atractive, acesteasunt căutate de companii", a precizat Galon.

Pe segmentul de birouri, GTC a construit imobilele Europe Houseşi America House, ambele vândute.

Compania mai deţine complexul City Gate, din Piaţa Presei,închiriat în proporţie de peste 90%, restul spaţiilor fiind înnegociere, astfel că Galon estimează că până la sfârşitul anuluicele două imobile ale complexului vor fi închiriate integral.Proiectul generează peste 12 milioane de euro chirii anuale.

Dezvoltatorul mai deţine în Bucureşti o serie de terenuri pentruproiecte rezidenţiale totalizând circa 4.000 de locuinţe.Aproximativ 1.000 de locuinţe au fost construite în complexul RoseGarden din zona Obor, din care 680 au fost vândute deja.

GTC mai deţine un complex rezidenţial, în nordul Bucureştiului,Felicity, cu 1.200 de apartamente. Prima fază de 100 de locuinţe afost finalizată, iar 40 de familii s-au mutat deja în complex.

Faza a doua, totalizând 212 apartamente, va fi livrată în martie2012, compania desemnând un nou contractor, firma Bog'Art, pentruterminarea construcţiei, după ce fostul constructor, compania Ozer,a intrat în faliment.

"Motivul pentru care continuăm investiţia este că am cheltuitfoarte mulţi bani în prima fază când am construit întreagainfrastructură. În plus, o clădire neterminată nu are niciovaloare. Credem că piaţa din Bucureşti, unde locuiesc 2,5 milioanede oameni, are nevoie de 15.000-18.000 de locuinţe noi anual. Înprezent nu găseşti 1.000 de apartamente de vânzare în Bucureşti.Vrem să fim cu prăvălia pregătită pentru momentul în care oameniivor veni să cumpere din nou. Nu am niciun dubiu că piaţa deapartamente îşi va reveni, nu acolo unde era înainte de crizăpentru că era bolnavă, dar nici nu va rămâne ca acum - moartă", acontinuat Galon.

Un alt proiect al GTC este Garden of Eden, pentru care companiaare deja autorizaţia de construire, însă lucrările vor începe doardupă ce piaţa îşi va reveni.

"Vom construi ce cere piaţa. Noi reacţionăm la ceea ce indicăGuvernul şi la cerere. Atât timp cât avem TVA de 5% la locuinţeieftine şi programul «Prima Casă» construim locuinţe de60.000-80.000 de euro", a conchis Galon.

Asociere cu George Copos

Shimon Galon a arătat că în câteva luni vrea să înceapăconstrucţia unui alt proiect de birouri, cel mai probabil înparteneriat cu omul de afaceri George Copos, care deţine un terende 3.500 de metri pătraţi tot în zona Pieţei Presei Libere.

"Suntem în negocieri avansate cu domnul Copos. Vrem să dezvoltămimobilul în joint-venture. Intenţia este să începem proiectul încâteva luni şi să predăm spaţiul în 2012".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO