Companii

Şeful H&M în Europa Centrală şi de Est: 99% din shoppingul din România se face la mall

Ralf Wein

Ralf Wein

Autor: Cristina Roşca

13.07.2015, 00:07 979

Retailerul suedez H&M a ajuns la patru ani de la intrarea pe piaţa lo­ca­lă la o reţea de 41 de magazine şi con­ti­nuă expansiunea în contextul în care exis­­tă potenţial pentru dublarea reţe­lei, po­trivit lui Ralf Wein, germanul care con­­duce opera­ţiu­ni­le com­­paniei în Europa Cen­­trală şi de Est. „De la înce­pu­tul anului am des­chis trei magazine, însă urmea­ză şi alte inau­gu­rări. Dacă gă­sim spaţii, mergem cu expan­siunea în ritmul ani­lor anteriori (circa zece ma­gazine noi pe an - n.red.). În pre­zent, în Ro­mânia există po­tenţial pentru 75-80 de magazine H&M, însă nu există nicio ga­ranţie că le vom deschi­de, depindem de dezvol­tările de pro­iec­te noi şi de evoluţia econo­mi­ei“, spune exe­cutivul german în primul său inter­viu acordat presei locale.

Ralf Wein spune că în România 99% din shopping se face la mall, aces­ta fiind motivul pentru care retailerii pre­feră mallurile. Situaţia este similară şi în regiune, unde 95% din populaţie îşi face cumpărăturile la mall, mai puţin în Praga şi Budapesta unde există şi ar­tere de cumpărături. Cele două oraşe sunt ajutate şi de arhitec­tu­ră şi de fap­tul că sunt mult mai atrăgătoare turistic de­cât Var­şovia sau Bucureşti.

H&M a încercat şi în România comerţul stra­dal, mergând pe Lipscani în centrul vechi al Bucu­reştiului. Suedezii au des­chis magazin într-o clă­di­re construită special pen­tru ei, într-o zonă do­mi­­nată de construcţii vechi, unele nerenovate. „Cen­trul vechi creşte, însă în­cet. În câţiva ani Lips­cani-ul ar putea deveni o arteră de cumpărături, însă mai du­rează. Am văzut însă că au fost re­novate o parte din clădiri şi treptat mai vin şi alţi retaileri.“ Din totalul de 41 de magazine, doar unu este însă stradal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO