Companii

Şeful MedLife e surprins de încasările din toamnă: Nu ştiu ce s-a întâmplat. Au fost primele luni istorice când am avut o aplatizare a încasărilor

Şeful MedLife e surprins de încasările din toamnă: Nu ştiu ce s-a întâmplat. Au fost primele luni istorice când am avut o aplatizare a încasărilor

Mihail Marcu, preşedintele MedLife: Mâine (astăzi - n.red.) tot managementul pleacă patru zile şi se închide într-un minihotel , de unde trebuie să iasă cu un buget. După acest moment, managerii de unit-uri au un rol foarte important, deoarece bugetul este urmărit la milimetru.

Autor: Ioana David

08.12.2011, 00:07 2001

"Mâine (astăzi - n.red.) tot managementul pleacă patru zile şi se închide într-un minihotel, de unde trebuie să iasă cu un buget. După acest moment, managerii de unit-uri au un rol foarte important, deoarece bugetul este urmărit la milimetru", a spus Mihail Marcu, preşedintele MedLife. El a precizat că suma de 62-63 mil. euro este "aproximativă", iar bugetul va fi gata abia în perioada următoare.

Anul acesta, MedLife va ajunge la un rulaj de 48,5-49 mil. euro, cu 10% sub estimările iniţiale, "din cauza sumelor încasate de la CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate)." Ponderea decontărilor de la instituţie va ajunge la finalul acestui an la 4-5%, comparativ cu 8-9% în trecut.

Chiar şi în aceste condiţii, businessul total al MedLife a rămas pe creştere, după ce în 2010 rulajul era de 40 mil. euro.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat în perioada august-septembrie-octombrie. Au fost primele luni istorice când am avut o aplatizare a încasărilor faţă de anul trecut", a mai spus Mihail Marcu.

Au ajuns la 540 de paturi

Compania a inaugurat ieri un spital de ortopedie cu o capacitate totală de 45 de paturi şi în care a investit 8,5 mil. euro. În cadrul unităţii lucrează 80 de angajaţi, iar reprezentanţii companiei estimează că numărul lunar de pacienţi trataţi va fi de 1.000 de persoane, în timp ce cifra de afaceri va atinge 2 mil. euro, în primul an de activitate. Acesta este ultimul proiect al MedLife din 2011.

Printre investiţiile din acest an se numără un spital de pediatrie de 13,5 mil. euro în Capitală, o clinică de dermatologie estetică tot în Capitală, în timp ce la Braşov a investit peste 10 mil. euro în deschiderea unui spital privat cu 60 de paturi şi în achiziţia clinicii Eva, care potrivit companiei este cea mai mare maternitate din regiune. MedLife a mai achiziţionat 55% din grupul Genesys Medical Clinic din Arad, dar a deschis şi alte clinici.

Marcu spune că în prezent MedLife a ajuns la 540 de paturi şi 22 de săli de operaţii, în cele şase spitale din portofoliu. Spre comparaţie, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unul dintre cele mai mari unităţi de stat din ţară, are 725 de paturi, conform datelor de pe site-ul propriu.

MedLife a anunţat un program de investiţii de 52,1 milioane de euro în intervalul 2011-2015, care va fi susţinut din credite şi din fonduri proprii.

Nu se gândesc să vândă

Pentru proiectele de investiţii, compania a contractat un credit sindicalizat de 40 de milioane de euro de la International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, şi Erste Group împreună cu Banca Comercială Română (BCR).

În 2012, cel mai important proiect va fi un spital vizavi de Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, o investiţie controversată prin prisma locaţiei. Mihail Marcu a spus că proiectul este gata şi aşteaptă feedback-ul autorităţilor. El a mai precizat că una dintre cerinţele autorităţilor a fost o parcare pentru 87 de locuri, care se construieşte.

Un alt proiect pentru perioada urmă­toare este un rebranding, denumirea pe care compania o va folosi urmând să fie Sistemul Medical MedLife. "În rest există anumite priviri aruncate către alte oraşe, dar nu este nimic finalizat. O să ne uităm de două ori înainte de a face un astfel de pas (o achiziţie - n. red.)", a mai spus Marcu.

Întrebat dacă se gân­deşte să mai vândă, Marcu a răs­puns că în perioada următoare nu, dar că peste patru-cinci ani este posibil orice. Familia Marcu este ac­ţionarul majoritar al MedLife însă pachete minoritare de acţţiuni mai au şi IFC şi SGAM.

"Cine vinde în această perioadă este nebun", a mai spus Marcu, referindu-se la faptul că EBITDA (profitul operaţional) este redus.

Prezentă la evenimentul de inaugurare a spitalului de ortopedie, Ana-Maria Mihăescu, şefa misiunii IFC, a spus că parteneriatul cu MedLife a început în 2005, "cu un mic contract de consultanţă", iar în prezent expunerea instituţiei pe MedLife este de 57 mil. dolari, bani care s-au concretizat în participaţii minoritare şi împrumuturi pe termen lung.

Piaţa serviciilor medicale private este estimată la circa jumătate de miliard de euro, iar principalii jucători sunt MedLife, Medicover, Regina Maria, Sanador, Clinica Polisano şi alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO