Companii

Şeful Nestlé România: Ne putem plânge de infrastructură sau birocraţie, dar trebuie să recunoaştem că potenţialul este aici

Şeful Nestlé România: Ne putem plânge de infrastructură sau birocraţie, dar trebuie să recunoaştem că potenţialul este aici

JOE, Kit Kat, After Eight, Lion, Maggi, Nescafé sau Nesquick sunt doar câteva din brandurile prin care Nestlé este activ pe piaţa din România, grupul elveţian fiind prezent pe piaţa locală prin opt divizii

Autor: Roxana Petrescu

02.12.2011, 09:56 900

Într-un moment în care mai toţi oamenii de afaceri îşi exprimă nemulţumirea faţă de tot ceea ce se întâmplă în economia locală, elveţianul Jacques Reber spune că nici infrastructura slabă, corupţia sau birocraţia nu pot înlătura un lucru pe care România încă îl mai are: potenţialul de creştere.

"În timpul crizei economice există riscuri, dar există şi oportunităţi, piaţa se schimbă rapid. Cel care este flexibil se va dezvolta, cel care nu se plânge tot timpul poate să vadă oportunităţile şi să progreseze. Particip la întâlniri unde aud oameni plângându-se de criză, dar nimeni nu vorbeşte despre oportunităţi. Ne putem plânge de infrastructură, de corupţie sau birocaţie, dar trebuie să recunoaştem potenţialul pe care această piaţă îl are. Dacă ne uităm la schimbările care au avut loc în România în ultimii 20 de ani, este impresionant. Prin natura sa, România este o piaţă atractivă. Are 20 de milioane de consumatori şi este poziţionată geografic foarte bine", spune Reber, care de la începutul anului 2009 ocupă funcţia de director general al Nestlé pe piaţa locală.

România a avut în al treilea trimestru din 2011 o creştere economică care i-a luat prin surprindere pe analişti, de 4,3%, dar ea vine într-un context delicat la nivel european în care discuţiile despre falimentul Greciei, problemele din Italia sau chiar prăbuşirea zonei euro sunt din ce în ce mai dese.

Cu un ochi la creştere, cu altul la prudenţă

Astfel, deşi Reber ia în calcul pentru anul viitor o creştere şi mai mare faţă de cea din 2011 pentru businessul pe care îl conduce, şeful Nestlé România este conştient de fragilitatea revenirii economice.

"Comparativ cu 2009, în 2010 am înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de până la 637 milioane de lei, iar pentru 2011 ne aşteptăm, de asemenea, la o creştere semnificativă.Vom avea creştere şi în 2012, chiar mai mare decât în acest an.Acum suntem mai optimişti decât anul trecut, dar aşa cum am spus, această redresare a pieţei este fragilă. Am atins nivelul critic al crizei la începutul acestui an. Se vede o redresare a situaţiei, dar este încă fragilă. Nu poţi să ignori ce se întâmplă acum în Europa."

În ciuda creşterii economice, Reber spune că mai este până când aceasta se va vedea şi în consum, care a fost afectat de tăierile de salarii, creşterile de taxe sau de concedieri.Astfel, pe unele segmente de piaţă pe care şi Nestlé este activ, volumele au continuat să scadă, deşi în unele cazuri, pe fondul scumpirilor au existat şi creşteri în valoare.

"Preţurile au crescut din cauza mai multor factori.Pe de-o parte s-a înregistrat o creştere a costurilor materiilor prime, pe de altă parte a crescut costul ambalajelor", explică Reber.

Cele 8 divizii ale Nestlé

Compania Nestlé este prezentă în România prin intermediul a opt divizii. Cea mai importantă este cea de băuturi calde, care aduce cam 20% din tot businessul Nestlé în România. Pe acest segment, grupul este prezent cu branduri precum Nescafe, Nesquick şi Nescafe Dolce Gusto. Următoarele 6 divizii deţin fiecare o pondere de 10-15% din total.

"În afară de segmentul de băuturi calde, mai activăm pe segmente precum cel de dulciuri, cu branduri ca JOE, Kit Kat, After Eight sau Lion, pe dry culinary, cu brandul Maggi, şi pe segmentele de îngheţată, cereale pentru mic dejun, mâncare pentru sugari şi copii mici, automate de cafea şi soluţii profesionale pentru HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele - n.red.) prin intermediul diviziei Nestlé Professional. De asemenea, suntem prezenţi pe segmentul de hrană pentru animale, această divizie reprezentând mai puţin de 10% din totalul Nestlé România", prezintă Reber portofoliul companiei pe care o conduce.

Evoluţia pieţei pe fiecare categorie a variat, dar Reber spune că toate diviziile Nestlé România au fost pe plus, cu excepţia uneia a cărei evoluţie a fost constantă.

"În 2011 am lansat zeci de produse pe toate segmentele pe care suntem prezenţi. Obiceiurile de consum s-au schimbat mult, deci trebuie să te adaptezi. Poate că vârful piramidei este mai puţin afectat de criză, dar rămân multe oportunităţi de explorat la bază."

JOE, pe primul loc

Reber dă câteva exemple despre cum au mers vânzările de produse pe care Nestlé le are în portofoliu. Pe piaţa cafelei, incluzând aici şi segmentele pe care Nestlé nu este activ, cum este cafeaua prăjită sau măcinată, compania a înregistrat o creştere de la 13,8% la 14,5% la cota de piaţă în valoare, de la începutul anului până în septembrie, potrivit datelor Nielsen.

Numai pe segmentul de cafea solubilă creşterea a fost de la 37,4% la 38,9% în valoare. Pe partea de dry culinary, unde intră produse precum supele la plic sau cuburile pentru gătit, Nestlé a înregistrat o creştere în valoare de la 32% la 34,7%, în aceeaşi perioadă de timp.

"Pe segmentul de cafea, aici intrând şi sortimentele de cafea prăjită şi măcinată, ocupăm locul 3 în piaţă, dar suntem lideri pe segmentul de cafea solubilă, în valoare.Pe prima poziţie, în valoare, mai suntem pe segmentele de cereale pentru mic dejun şi mâncare pentru sugari şi copii mici. Suntem pe locul 2 în valoare pe segmentul de dulciuri (în această categorie intră tabletele de ciocolată, pralinele, napolitanele sau batoanele de ciocolată - n.red.). Brandul JOE este numărul 1 în volume, începând din perioada iunieiulie 2011", spune Reber.

Tot prima poziţie în piaţă este ocupată şi de segmentul de îngheţată pe partea de comerţ modern, adică segmentul dominat de marile reţele de retail.

Bugete de promovare în creştere

"Avem performanţe foarte bune pe toate segmentele pe care activăm, cu excepţia unui singur segment, pe care performanţa rămâne constantă. Bugetul de promovare pentru anul acesta a fost aproape acelaşi ca anul trecut, poate puţin mai redus, dar structurat diferit.Am desfăşurat promoţii mari şi vizibile, au fost mai puţine decât anul trecut, dar de mai mare amploare."

Reber nu dă cifre privind bugetele de promovare, dar spune că au fost mai mari cu fiecare an.

"În 2009 bugetul de investiţii a crescut cu 11%, în 2010 cu 63%, iar în 2011 vom avea din nou o creştere de ordinul zecilor."

Până la producţie, se ieşim din criză

Dincolo de bugetele de promovare mărite, creşterea Nestlé s-a mai bazat şi pe lansarea de produse noi, tocmai în categoriile în care s-a simţit cel mai puternic schimbarea tendinţelor de consum. De luna trecută, Nestlé a intrat pe o nouă categorie, cea a tabletelor de ciocolată.

"Când întrebi oamenii ce înseamnă Nestlé îţi vor răspunde simpu: ciocolata. Nu am avut nevoie de un alt motiv. În plus, vine Crăciunul", a mai precizat Reber fără a da prea multe detalii despre planurile pe care Nestlé şi le-a făcut pentru această nouă categorie în care a intrat recent.

Deşi sunt prezenţi pe piaţă prin zeci de produse, Nestlé produce în România doar o mică parte din acestea la fabrica din Timişoara.

Aici se produc napolitanele JOE, dar şi cele Nesquick şi tot la Timişoara se ambalează cafeaua solubilă Nescafé de 1,8 grame şi specialităţile Nescafe la plicuri.

"Înainte de a creşte investiţiile în producţia locală, haideţi să ieşim din criză. În orice caz, investiţiile în operaţiunile din România nu au fost reduse", a conchis Reber.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO