Companii

Seful Petrom: Daca existau programe credibile pe termen lung, nu se ajungea la aceste masuri dramatice

Seful Petrom: Daca existau programe credibile pe termen lung, nu se ajungea la aceste masuri dramatice

Mariana Gheorghe, CEO Petrom: Daca luam masuri de anul trecut (guvernul - n. red.), aveam timp. Noi, ca societate, am luat de anul trecut toate masurile necesare, iar acum se vad rezultatele. Trebuie luate masuri pe termen lung, care vor cere acum o perioada de sacrificiu din partea statului. Sectorul privat a trecut deja de perioada de sacrificiu.

12.05.2010, 23:15 98

Singurul lucru care poate face diferenta intre un 2010 castigatsi unul ratat este capacitatea guvernului de a gandi un program deinvestitii pe termen lung, astfel incat sacrificiile facute acum detoata lumea, prin taierea salariilor si a pensiilor, sa aiba unsens.

"La noi cuvantul strategie s-a demonetizat. Este mai mult olista de dorinte care nu se intampla niciodata. Daca spui ca faci omie de kilometri de autostrada si vrei ca lumea sa te creada,trebuie sa arati pe unde va trece autostrada, cu ce bani se face,cine o va face, cine va supraveghea lucrarile. Nu cred ca stagnareaeconomica poate fi considerata un lucru bun pentru Romania in 2010.Va fi un lucru bun daca anul acesta vom avea un program dedezvoltare pe termen lung. Sa stim ca ne sacrificam acum, dar in2-3 ani ne va fi mai bine. Doar atunci anul 2010 va fi mai bundecat cel care a trecut", spune CEO-ul Petrom, companie care a luatmulte masuri de reducere a costurilor care au inclus de laconcedieri pana la vanzarea anumitor activitati, dar care ainvestit in noi linii de business, cum este energia, segment incare rezultatele se vor vedea in 2011.

Lista de masuri anuntata de Guvern, la aproape un an de lainceperea negocierilor cu FMI, timp in care nu a fost luata niciomasura concreta de reducere a aparatului bugetar sau a zecilor deagentii alimentate cu bani publici, vizeaza acum reducereasalariilor de stat cu 25%, a pensiilor si a ajutorului de somaj cu15%. Din nou insa lista de actiuni concrete care sa limiteze risipabanilor publici sau care sa ridice gradul de absorbtie al baniloreuropeni lipseste.

"Sunt un om pus in situatia de a lua decizii dificile foartedes, iar taierea salariilor este una complicata. Cel mai usor estesa le ingheti. Imi este greu sa evaluez impactul juridic al acesteimasuri, dar va pot spune ca Petrom a trecut prin astfel de momentecu propriii sai salariati. Aici cazul era foarte concret,documentele foarte clare si tot am pierdut sume importante de bani.Riscul juridic de implementare a taierii salariilor este foartemare si de aceea trebuie sa existe un plan B care poate insemnacresterea de taxe. Oricum, guvernul ar trebui sa explicedramatismul acestor masuri", spune executivul, care gestioneazaanual la Petrom afaceri de 3 miliarde de euro.

Fara programe credibile

Mariana Gheorghe spune ca Romania ar trebui vazuta ca unbusiness, iar dezvoltarea ei sa fie gandita ca un plan de afaceri.In contextul in care in ultimii ani acest plan de afaceri nu aexistat, aducerea la bugetul de stat a sumelor necesare este facutaacum doar prin taieri de salarii, existand sansa si cresterii detaxe daca acest plan nu functioneaza.

"Daca am fi prezentat un program credibil pe termen mediu, scurtsi lung, daca aveam un plan de revigorare economica, facut cuobiective tangibile, asa cum este facut un plan de afaceri, cucalcule clare, cu surse de finantare, am fi avut sanse sa evitamaceste masuri. In conditiile in care exportul nu te ajuta, iarcresterea consumului nu este un lucru realizabil cel putin petermen scurt, singurul lucru care te ajuta sunt investitiile pescara mult mai larga. Nu putem sa depunem armele acum".

CEO-ul Petrom, la fel ca multi alti manageri privati, spune cabani exista pentru toate aceste investitii, indicand fondurileeuropene. Din pacate, statisticile privind absorbtia fonduriloreuropene plaseaza Romania pe ultimul loc intre tarile din EuropaCentrala si de Est.

Concret, la sfarsitul anului trecut Romania luase numai 2% dinfondurile alocate astfel incat tara noastra sa ajunga la nivelulstatelor vest-europene. In total, in perioada 2007-2013 Romaniapoate accesa fonduri europene de 33,5 miliarde de euro.

"Daca luam masuri de anul trecut, aveam timp. Noi, ca societate,am luat de anul trecut toate masurile necesare, iar acum se vadrezultatele. Trebuie luate masuri pe termen lung, care vor cereacum o perioada de sacrificiu din partea statului. Sectorul privata trecut deja de perioada de sacrificiu", mai spune MarianaGheorghe.

Vom fi afectati si noi

CEO-ul Petrom estima la inceputul anului o scadere a pieteidistributiei de carburanti de 5%. Evolutia pietei din primultrimestru a depasit insa aceste estimari, scaderea fiind de 12%,iar recentele masuri luate de guvern vor aduce o presiunesuplimentara asupra vanzarilor.

"In mod sigur vom fi afectati. In primul trimestru scadereapietei a fost peste ceea ce estimasem noi, astfel ca va trebui saregandim impactul asupra vanzarilor noastre. Nu vom umbla insa labugetul pentru anul acesta. Totodata, ne vom ajusta politica depret pentru ca unul dintre factorii care dicteaza pretul estecererea", a mai spus Gheorghe.

Doljchim se inchide

Compania si-a anuntat recent strategia de a iesi de pe piataproduselor chimice, precum si aceea de a renunta la rafinariaArpechim si de a reduce capacitatea de rafinare la Petrobrazi. Dacain cazul Arpechim exista posibilitatea ca unitatea sa fie vanduta,combinatul chimic Doljchim va fi cu siguranta inchis din cauzalipsei ofertelor de cumparare.

"Vom inchide Doljchimul. Am fost pe piata in urma cu mai bine deun an, dar nu am gasit niciun cumparatot serios. Pentru Arpechimsuntem dispusi sa facem o vanzare, iar cand vom primi o oferta ovom anunta. In rest, este destul de greu sa negociezi cu presiuneapublica", a spus Mariana Gheorghe facand referire la tranzactia devanzare a segmentului de petrochimie catre Oltchim, tranzactie carea durat circa doi ani.

Ea a precizat ca Petrom isi va anunta in curand strategia pecare o are pentru urmatorii 5 ani.

Potrivit standardelor internationale de contabilitate, Petrom areusit sa inregistreze in primul trimestru al anului un profit netde 807 mil. lei (196,3 mil. euro), de aproape 2,5 ori mai marecomparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp cevanzarile producatorului de petrol si gaze s-au majorat cu 2%, panala 3,93 mld. lei (957 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO