Companii

Şeful producătorului Titan spune că a sacrificat profitul pentru a-şi păstra cota de piaţă

Şeful producătorului Titan spune că a sacrificat profitul pentru a-şi păstra cota de piaţă
03.08.2010, 23:41 144

"Cred că economia (României - n. red.) va continua să secontracte pentru că nu vedem nicio măsură care să reverseze aceastăsituaţie. Analiştii au ajuns de la estimări de creştere de 3% aeconomiei la scăderi de 3% pentru anul acesta, dar tind să cred căeste încă o viziune optimistă a situaţiei economice actuale", adeclarat Stefanos Krommydas, directorul general al companieiTitan.

Managerul companiei de panificaţie afirmă că în ceea ce priveştepiaţa neagră, una dintre principalele probleme cu care se confruntăindustria panificaţiei în prezent, măsurile luate de guvern nu aufăcut decât să ajute la creşterea acesteia. "Creşterea pieţei negrea micşorat practic piaţa în care noi operăm şi a diminuat marjelede profit pentru că te forţează ca producător care vinzi produse cuTVA să concurezi cu un producător care vinde fără TVA", spunedirectorul general al Titan, companie cu afaceri de 57 mil. euro în2009.

Criza a ajuns şi la producătorii de pâine

În aceste condiţii, el vorbeşte despre efectele negative alecrizei asupra industriei de panificaţie cu toate că în urmă cu doarun an producătorii de pe această piaţă susţineau că vânzărileproduselor alimentare de bază, cum este pâinea, vor fi ferite devârtejul crizei.

Printre măsurile pe care managerul susţine că le-a luat în primaparte a anului pe fondul crizei se numără mutarea angajaţilor de laproducţia unui produs mai puţin căutat la altul cu vânzări maimari, dar şi externalizarea diferitelor servicii din cadrulcompaniei, cum este cel de curăţenie.

"Săptămână de săptămână situaţia (economică - n. red.) eradiferită. A fi în piaţă şi a păstra cotele de piaţă au devenitscopul nostru principal, iar dacă a trebuit să sacrificăm marjelede profit, am făcut-o. Am făcut chiar şi restructurări atunci cânda fost cazul", a afirmat reprezentantul companiei, fără a oferiînsă mai multe detalii.

Titan, companie al cărei pachet majoritar de acţiuni a fostachiziţionat în vara anului 2007 de compania austriacă LeipnikLundenburger Invest (LLI), a înregistrat în 2009 o cifră de afaceride 242,2 mil. lei (57,1 mil. euro), în scădere cu 17,7% în lei şi28,5% în euro, şi un profit net de 7,6 mil. lei (1,8 mil. euro), înscădere cu 21,6% în lei şi 30,7% în euro faţă de rezultatele din2008.

Rezultatelesunt sub estimările iniţiale ale companiei, care viza pentru anultrecut o cifră de afaceri de aproximtiv 247 mil. lei (58,9 mil.euro) şi un profit de circa 12,6 mil. lei.

Producătorul are în prezent aproximativ 870 de angajaţi, conformdatelor oferite, faţă de 962 de persoane în 2009, potrivit datelorfurnizate de companie Bursei de Valori Bucureşti, pe care estelistată sub simbolul MPN.

Krommydas susţine că deşi populaţia cumpără tot mai multeproduse ieftine, preţul fiind principalul criteriu actual deachiziţie, cotele de piaţă ale companiei Titan nu au fostafectate.

Chifle pentru McDonald's

"De aceea, bugetul de marketing va fi de cinci ori mai mare înperioada octombrie 2010 - septembrie 2011 faţă de aceeaşi perioadăa anului precedent", a mai spus reprezentantul Titan. În plus, elsusţine că în aceeaşi perioadă, octombrie 2010 - septembrie 2011,Titan va avea un buget de investiţii de trei milioane de euro.

"Nu planificăm alte investiţii la scara celor pe care le-amrealizat în ultimul an, ci doar investiţii minore pentruîmbunătăţiri în fabrică şi pentru noi achiziţii în ceea ce priveştereţeaua de magazine Belforno. Acum sunt operaţionale 40 de magazineşi vrem să finalizăm alte patru unităţi până la finalul anului", aestimat Krommydas.

Producătorul de panificaţie a demarat în cursul anului trecutinvestiţii de peste zece milioane de euro în construcţia unei noiunităţi de producţie care va asigura necesarul local de chifle alMcDonald's, cel mai mare lanţ local de restaurante fast-food.

Capacitatea de producţie urma să devină operaţională în varaacestui an, potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilorcompaniei.

"În ceea ce priveşte fabrica de chifle, vă pot spune în acestmoment doar că investiţia a evoluat conform planului iniţial", adeclarat managerul producătorului de panificaţie Titan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO