Companii

Semnal de alarmă: producţia de mobilă a stagnat în 2018. „A fost un an slab, s-a mers foarte greu, tendinţă care se vede în continuare.“

Semnal de alarmă: producţia de mobilă a stagnat în...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

07.02.2019, 00:07 1610

Producţia de mobilă s-a situat în primele zece luni din 2018 la 2,2 miliarde de euro, acelaşi nivel ca în perioada similară a anului 2017, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

„Anul 2018 a fost un an slab pentru industria mobilei. S-a mers foarte greu, tendinţă care se vede în continuare. A crescut preţul masei lemnoase foarte mult, a crescut sa­la­riul minim, iar apoi s-a majorat şi preţul utilităţilor. Astfel, mulţi au renunţat la comenzi pentru că nu se în­cadrau în costuri şi intrau pe pierderi, iar asta am văzut încă din 2017, când a în­ce­put problema masei lemnoase“, a spus Aurica Sereny, pre­şedintele APMR. În lipsa unei materii prime la un preţ bun pe plan local, producătorii au apelat la importuri, astfel că de exemplu importurile de cherestea au crescut cu 30% în primele zece luni, iar cele de lemn furniruit cu 19%.

Pe de altă parte, consumul a stagnat, producătorii şi importatorii livrând pe piaţa locală mobilier de circa 900 de milioane de euro.

În plus, exporturile s-au majorat cu mai puţin de 5% în primele zece luni din 2018, fiind trase în jos de scăderi pe pieţe importante precum Italia, Franţa sau Marea Britanie. Anual, România exportă circa 90% din pro­ducţia de mobilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO