• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.5070
  • Leu / USD4.2322
Companii

Seroussi: Daca Hugo Boss vine in Romania, sunt dispus sa vand tot

Hugo Boss a anuntat la sfarsitul anului trecut ca intentioneaza sa inchida fabrica de costume din Cleveland, Statele Unite ale Americii, urmand sa externalizeze productia in Europa de Est, pe lista scurta numarandu-se Romania, Bulgaria si Turcia.

Producatorul nu a luat insa o decizie in ce priveste tara in care vor muta productia din al doilea trimestru al acestui an.

"Deocamdata nu ne-au contactat pentru a ne cere informatii suplimentare despre piata, dar din informatiile pe care le am, nu au eliminat posibilitatea de a intra in Romania cu productia. Au lasat o poarta deschisa, pana in momentul in care se vor decide", a declarat Andrei Alecu, unul dintre actionarii companiei Future Fashion International, care detine franciza pentru magazinele Hugo Boss in Romania.

Colaborare veche

Joseph Seroussi, proprietarul J&R Enterprises, unul dintre cei mai mari producatori de confectii din Romania, care a mai colaborat cu Hugo Boss in trecut, incepand cu anii '90, spune ca ia in calcul orice fel de colaborare cu producatorul german. "Nu am discutat deocamdata nimic, dar daca ma vor contacta sunt dispus la o colaborare si de ce nu, chiar la a-mi vinde unitatile de productie. Vindem oricui doreste sa cumpere fabricile noastre", a declarat pentru ZF Joseph Seroussi.

Pana in 2007, omul de afaceri sudanez avea 8.000 de angajati in cele cinci fabrici pe care le detinea, Ikos Conf si Norada din Odorheiul Secuiesc, Serconf din Botosani, Serca din Calarasi si TJR din Tulcea. Vanzarea fabricii din Calarasi si inchiderea celei din Tulcea in ultimii doi ani au condus la reducerea personalului pana la 5.500 de oameni. Pe partea de retail, compania detine in prezent trei magazine No. 36, in Plaza Romania, Bucuresti Mall si pe Militari Shopping Center, dupa ce Seroussi a renuntat la alte doua unitati, pe Calea Mosilor si in cladirea de birouri America House, ambele in Bucuresti.

O investitie care ar crea 300 de locuri de munca

Producatorii romani sunt de parere ca o decizie a Hugo Boss de a intra in Romania ar crea avantaje de ambele parti: investitorul gaseste aici capacitati de productie deja instalate, iar Romania isi majoreaza volumul destinat exportului.

"Daca alege Romania, ii va fi usor sa transfere capacitatea de productie. Chiar daca in prima faza vor decide doar sa isi externalizeze operatiunile, sa colaboreze cu un producator local, mai tarziu, daca vor fi convinsi ca au beneficii, vor investi poate si intr-o fabrica proprie. Pentru Romania ar fi un mare avantaj pentru ca ar creste volumul la export si s-ar crea 300 de locuri de munca. In plus, la buget ar mai intra niste bani din taxele si impozitele pe care Hugo Boss le va plati anual", crede Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS) si directorul general al fabricii de textile Pasmatex.

La un efectiv de 300 de angajati, cat are fabrica din Cleveland, productia anuala ajunge la cateva milioane de produse, potrivit lui Grapini.

Hugo Boss a anuntat la sfarsitul anului trecut ca va renunta la fabrica din Statele Unite ale Americii in aprilie 2010 din cauza ca aceasta nu s-a dovedit a fi competitiva la nivel global. Mai mult, timp de peste un an, unitatea a functionat doar trei zile pe saptamana, perioada in care angajatii au primit 60% din salariu, potrivit informatiilor de pe site-ul cleveland.com. Reprezentantii companiei nu au facut declaratii pe marginea acestui subiect.

La nivel international, compania a avut vanzari de 788 mil. euro in prima jumatate a anului trecut, cu o scadere de circa 5% fata de aceeasi perioada a lui 2008, cand a avut venituri de 831 de milioane de euro.

Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: -0,0063
Ieri:
Azi: 4.2322
Diferență: 0,4939
Ieri:
Azi: 5.5070
Diferență: 0,2823
Ieri:
Azi: 4.1850
Diferență: 0,2131
Ieri: