Companii

Setea „băieţilor deştepţi“ va fi potolită: Hidroelectrica reia livrările de energie după şapte luni de secetă

Setea „băieţilor deştepţi“ va fi potolită: Hidroelectrica reia livrările de energie după şapte luni de secetă

În urma contractelor cu „băieţii deştepţi“, conturile Hidroelectrica au fost ocolite în ultimii 10 ani de circa 1,5 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF

Autor: Roxana Petrescu

25.04.2012, 00:05 657

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, va renunţa de săptămâna viitoare la aplicarea clauzei de forţă majoră pe contractele directe de furnizare, cei zece clienţi cuplaţi la cea mai ieftină energie din ţară putând răsufla uşuraţi după şapte luni de secetă. Pe de altă parte însă, reluarea livrărilor are loc în contextul în care surse din piaţă au declarat la finalul săptămânii trecute că ne­gocierile dintre statul român şi po­sesorii de contracte directe pentru mo­di­ficarea semnificativă a unor con­diţii se apropie de sfârşit, existând posi­bili­ta­rea ca multe dintre acestea să fie re­ziliate.

"Condiţiile hidrologice s-au îmbu­nătăţit în ultima perioadă atât pe Dunăre, cât şi pe râurile interioare, iar prognoza debitelor medii lunare şi sezoniere în regim natural, realizată de către INHGA (Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospo­dărire a Apelor - n. red.), este uşor favorabilă pentru luna mai 2012, astfel încât conducerea companiei Hidroelectrica consideră că sunt îndeplinite premisele necesare pentru încetarea situaţiei de forţă majoră începând cu luna mai 2012. Având în vedere faptul că şi gradul de umplere a lacurilor de acumulare a înregistrat un trend crescător, Hidro­electrica a notificat partenerii de contracte în legătură cu încetarea aplicării clauzei de forţă majoră începând cu data de 1 mai 2012. În aceste condiţii, livrările de ener­gie electrică ale Hidroelectrica se vor desfăşura după programul normal", au declarat repre­zen­tanţii Ministerului Economiei, proprietarul Hidro­elec­trica.

La finalul lunii septembrie 2011, Hidro­electrica a luat decizia activării clauzei de forţă majoră pe contractele directe, prin intermediul cărora com­pania vinde circa 70% din producţia de energie, din cauza secetei care a afectat activitatea produ­cătorului de electri­citate. Prin activarea acestor clauze, Hidroelectrica nu a mai fost obligată să-şi îndeplinească obligaţiile con­trac­tuale, compania evitând astfel pierderi majore. În acest moment, potrivit informaţiilor furni­zate de companie, zece firme au "priza cuplată direct" la Hidroelectrica, şi anume: Alro, Elsid Titu, Electrocarbon Slatina, Electro­magnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, AlpiqRom­Energie, EFT Ag, Euro PEC şi EFT România.

Reluarea livrărilor de energie are loc în plin proces de renegociere a acestor înţelegeri, prin care conturile Hidroelectrica au fost ocolite de circa 1,5 miliarde de euro în cei zece ani de când contractele directe se derulează, potrivit estimărilor ZF.

La finalul anului trecut, Hidro­electrica, cel mai de preţ activ al statului român, a trimis tuturor beneficiarilor de contracte încheiate în afara bursei de energie OPCOM o notificare privind intenţia de reziliere a contractelor de livrare a energiei electrice.

Cum era însă de aşteptat, ma­joritatea nu au acceptat să-şi decupleze priza legată direct la cea mai ieftină energie din ţară, numai patru companii fiind eliminate din lista de clienţi ai producătorului de energie: Luxten, Patinoarul Braşov, CNH şi Compania Naţională a Sării. După refuzul companiilor de a renunţa la contracte, au fost demarate negocierile, Hidro­electrica având în plan creşterea semnificativă a preţului, reducerea obligaţiilor contractuale anuale de livrare a energiei şi reducerea duratei contractelor.

Reprezentanţii companiei au declarat recent că dacă nici aceste negocieri nu vor avea rezultatele dorite, vor fi declanşate procedurile legale pentru încetarea acestor contracte.

Potrivit unor surse din piaţă, negocierile se apropie de sfârşit, existând şanse ca unele dintre contractele directe să fie reziliate, ceea ce înseamnă că nu s-a ajuns la nicio înţelegere în urma discuţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO