Companii

Sfaturile unui guru al pieţelor pentru România: Faceţi din agricultură prioritatea zero şi profitaţi de rezervele minerale

Jim Rogers: Agricultura va fi vedeta economiei globale în anii care vin, transformaţi-o în prioritate zero

Autor: Razvan Voican

29.03.2012, 14:22 2898

Susţinător fervent al investiţiilor în economii emergente, el a lăsat New York-ul pentru a se muta la Singapore şi vine săptămâna viitoare la Bucureşti la conferinţa CFA Central and Eastern Europe Investment pentru a vorbi despre poziţionarea pieţelor mature faţă de pieţele în curs de dezvoltare.

În mod surprinzător, Rogers nu se va afla pentru prima dată în România, întâia sa vizită la Bucureşti având loc pe vremea lui Ceauşescu.

"Am mai fost în România la începutul anilor '80. Era unul dintre cele mai rele state poliţieneşti de la vremea aceea", îşi aminteşte miliardarul american.

El spune că a luat în calcul oportunităţi de a investi în economia românească, însă până acum nu a făcut nimic concret, fără a preciza vreun domeniu care l-ar fi interesat.

Pe de altă parte, Rogers afirmă că nu a auzit de Fondul Proprietatea, entitatea administrată de americanii de la Franklin Templeton şi care are active de peste 3,5 mld. euro, deţinând unele dintre cele mai valoroase participaţii din economia românească. Revenind la una dintre temele recente favorite ale acestui guru al pieţelor a venit vremea investiţiilor în mărfuri, materii prime şi resurse naturale - Rogers consideră extrem de important faptul că România încă dispune de resurse semnificative ale subsolului, inclusiv aur şi cupru.

"Rezervele de minereuri metalifere de care România încă dispune, sunt extrem de importante ţinând cont că raritatea acestui tip de resurse se va agrava la nivel mondial, iar preţurile vor continua să crească mulţi ani. Deschideţi economia şi piaţa către cei care vor să investească dacă nu aveţi destule fonduri pentru exploatare. Daţi-le facilităţi fiscale şi alte tipuri de înlesniri."

Statul român tocmai este pe punctul de a ceda exploatarea unor zăcăminte importante de cupru printr-o tranzacţie învăluită în ceaţă, în care identitatea investitorului aşteptat să achite peste 200 mil. euro pentru Cupru Min este neclară, iar problema in vestiţiilor de mediu nu ar fi fost tranşată, conform informaţiilor disponibile. Mult mai controversată este discuţia privind exploatarea rezervelor de aur de la Roşia Montană.

Un apologet al pieţelor libere, miliardarul american spune că România poate profita de poziţia geostrategică pe care o are, între Europa de Vest şi Asia, deschizându-se mai mult spre lumea globală şi încurjând intrarea pe piaţă a investitorilor cu expertiză şi capital. Chiar dacă s-a numărat printre vocile care anul trecut prevesteau un dezastru al lumii financiare, Rogers crede în viitorul monedei euro.

"Deţin plasamente în euro în acest moment. Euro va exista mai mulţi ani de acum încolo cel puţin."

Totuşi, el crede că problemele economice cu implicaţii globale vor reveni în forţă în 2013 şi 2014, odată ce se va fi încheiat perioada electorală din Europa de Vest şi din SUA. De asemenea, respectatul investitor spune că actuala strategie a guvernelor occidentale de a trata problema uriaşelor datorii publice prin acumularea de noi împrumuturi nu mai poate dura mult.

"Se va înfunda în 2013 - 2014." Rogers consideră că industria bancară, atât din SUA, cât şi din Uniunea Europeană, este pregătită să treacă printr-o restructurare dramatică şi astfel să poată lua sfârşit costisitoarea dilemă exprimată în lumea financiară prin deja celebra formulă "too big to fail" şi care a făcut ca numeroase state să pună la bătaie fonduri publice pentru a salva de la faliment mari bănci şi asigurători.

"Sper ca acest sistem prin care oamenii sunt puşi să plătească pentru bancherii care au comis erori sau care au fost prea lacomi să ia sfârşit de îndată. Cred totuşi că va mai dura câţiva ani."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO