♦ Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Pentru un sistem public performant de sănătate este nevoie de evaluarea medicilor şi de corelarea salariilor cu rezultatele acestora.
Profesia de medic are ca principal scop asigurarea stării de sănătate, pe tot timpul exercitării profesiei. Medicul trebuie să dovedească disponibilitate, corectitudine, loialitate, şi respect faţă de fiinţa umană. Aşa spune legea 306 din 28 iune 2004 (actualizată) privind exercitarea profesiei de medic. Cine evaluează activitatea medicilor din spitalele publice şi unde sunt indicatorii de performanţă?
Cazul spitalului Pantelimon, unde două doctoriţe din secţia ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă) sunt acuzate că au ucis un pacient cu bună ştiinţă, limitându-i accesul la tratament, este tulburător şi de necrezut la început. Dar procurorii au făcut publice înregistrări din dosar din care reiese că cele două doctoriţe le obligau pe asistente să modifice fişele de observaţie şi se coordonau ca ancheta procurorilor să nu ajungă la ele sau să nu se descopere ceea ce nu era pentru ochii altora. Procurorul de caz care le acuză pe cele două cadre medicale de „crimă cu premeditare” ar avea în mână un dosar solid, iar înregistrările făcute publice sunt menite să-i susţină acuzaţiile, într-o vreme în care opinia publică a fost mai degrabă de partea medicilor pentru că este greu să-ţi imaginezi un doctor intrând în gardă cu gândul de a ucide.