Companii

Shell Gas Romania: Ne intereseaza sa ne marim cota de piata si sa facem bani

Shell Gas Romania: Ne intereseaza sa ne marim cota de piata si sa facem bani

Gabriel Stoicescu, director general al Shell Gas Romania: Shell este hotarata sa ramana aici si sa se extinda. Ne intereseaza sa continuam aici, sa investim si sa facem bani

06.09.2006, 18:51 151

A doua companie petroliera din Europa, Shell, a decis sa nu-si vanda businessul cu GPL din Romania, care aduce o marja de profit mai buna decat cea a unor lanturi de benzinarii.
"Shell este hotarata sa ramana aici si sa se extinda. Ne intereseaza sa continuam aici, sa investim si sa facem bani. Cresterea cotei de piata este primul obiectiv al mandatului meu prin marirea portofoliului de clienti pe cele trei segmente ale pietei de profil", spune Gabriel Stoicescu, 37 de ani, director general al Shell Gas Romania. El a venit la conducerea operatiunilor gigantului anglo-olandez in luna aprilie a anului trecut.
Una dintre cele mai importante decizii pe care le-a luat Stoicescu de la venirea sa aici a fost schimbarea echipei manageriale.
"Cand am venit, erau 10 manageri. Un numar mare de persoane in echipa de conducere nu ajuta comunicarea intre diferitele straturi de personal dintr-o firma", spune Stoicescu. "Am redus numarul acestora la cinci, prin unirea a doua functii intr-una singura. Dintr-o structura verticala, am obtinut una orizontala. Oamenii inlocuiti au fost pusi in alte functii, deci nu a avut loc o reducere a personalului", explica oficialul Shell Gas Romania.
Mai mult, Shell Gas Romania are acum o echipa 100% romaneasca, spune Gabriel Stoicescu.
Shell Gas Romania este un joint-venture intre Shell Gas (55%) si cea mai mare companie romaneasca, Petrom (45%). Anul trecut filiala Shell din Romania a obtinut un profit net de 4,3 mil. euro, in crestere cu 80% fata de 2004. De asemenea, cifra de afaceri a firmei s-a majorat cu 25%, pana la 63,7 mil. euro.
Shell a intrat in Romania in 1992, cand a investit masiv in dezvoltarea unei retele mari de benzinarii. In paralel, s-a lansat in operatiuni de explorare & productie in bazinul Transilvaniei, insa a inregistrat un esec.
A treia directie in care si-a canalizat investitiile a fost piata de GPL. De pe piata benzinariilor, Shell a decis sa se retraga datorita pierderilor pe care le inregistra an de an, iar vanzarea afacerii s-a facut in doua etape - 2003 si 2004 - catre grupul ungar MOL. Odata retrasi de pe piata benzinariilor, Shell a luat in discutie evaluarea operatiunilor de GPL din 23 de tari, printre care si Romania, care au facut obiectul unei analize in vederea unei posibile vanzari.
In a doua parte a anului trecut, decizia Shell a fost de a nu vinde acest business, cu toate ca mai multe fonduri americane de investitii se numarau printre ofertanti.
La sfarsitul anului trecut, tinand cont de rata de crestere a profitului precum si de alti indicatori, filiala din Romania a fost declarata cea mai profitabila din lantul operatorilor Shell pe piata de profil internationala.
Motivul principal al acestei cresteri a fost evolutia ascendenta la cotatiile internationale la produsele petroliere. GPL-ul este un produs care depinde 100% de tendintele reflectate pe piata titeiului.
"In primul semestru al acestui an, lucrurile s-au schimbat un pic. Fenomenul este perfect vizibil si pe piata benzinariilor. Cresterea titeiului nu s-a mai reflectat in aceeasi masura in pretul de vanzare iar acest lucru a diminuat marjele", spune Stoicescu.
In primul semestru al acestui an, Shell Gas Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 31 de milioane de euro, adica aceeasi valoare pe care a avut-o in primul semestru al anului trecut. Profitul a inregistrat o crestere de 10% fata de 2005 pana la 2,4 milioane de euro.
"Nu au scazut volumele vandute. Preturile de vanzare au facut diferenta, in conditiile unor costuri de achizitie mai mari", explica Stoicescu.
In prezent, reteaua Shell Gas Romania cuprinde peste 5.000 de puncte de vanzare.
Potrivit ultimelor informatii disponibile, Shell Gas Romania si Petrom au cote de piata apropiate de aproximativ 30%, fiind urmate de Butan Gas, Rompetrol Gas si Crimbo Gas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO