Companii

Şi proiectanţii aşteaptă autostrăzile - Search Corporation vede un plus de 15%

Şi proiectanţii aşteaptă autostrăzile - Search Corporation vede un plus de 15%

Autor: Dornescu Ioan Valeriu

02.02.2011, 23:45 143

Compania de proiectare şi consultanţă Search Corporation,controlată de omul de afaceri Michael Stanciu, a înregistrat anultrecut o scădere cu 23% a cifrei de afaceri, la 46,5 mil. lei (11mil. euro), din cauza reducerii fondurilor alocate investiţiilor îninfrastructură.

În acest an, compania de proiectare şi consultanţă estimează unavans de 15% datorită lansării mai multor licitaţii, precum celepentru Coridorul IV.
Coridorul IV paneuropean începe în Germania, la Nürenberg, şi secontinuă pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. În România,traseul trece prin Nădlac, Arad, Deva, Orăştie, Sibiu, Bucureşti,Feteşti şi Constanţa şi se continuă până la Istanbul.

Fără proiecte mari anul trecut

"Comparativ cu 2009, anul trecut volumul de activitate alcompaniei a scăzut, în principal din cauza reducerii fonduriloralocate investiţiilor în infrastructura de transport rutier. Peparcursul anului, numeroase proiecte majore de infrastructură aufost suspendate, iar licitaţiile pentru alte proiecte noi,complexe, au lipsit. S-au lansat doar proiecte de infrastructurăminore, cu bugete mici, iar concurenţa a fost acerbă", a declaratMihaela Drăghici, directorul de relaţii publice al companiei.

În 2009 compania a avut o cifră de afaceri de 60,7 milioane lei,conform datelor remise Ministerului de Finanţe. Drăghici a precizatcă afacerile s-au plasat la 46,5 milioane lei în 2010, iar în acestan ar putea creşte cu 15%.

"Lucrurile s-au schimbat începând cu luna decembrie 2010, cândun număr semnificativ de proiecte majore de infrastructură deautostrăzi au fost lansate, situaţie care a marcat o revigorareevidentă a domeniului infrastructurii de transport."

Astfel, Drăghici spune că afacerile companiei vor creşte înacest an având în vedere lansarea mai multor proiecte deinfrastructură, cele mai importante fiind cele de pe Coridorul IVde transport paneuropean.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au afirmat că înacest an vor fi prioritare investiţiile pentru Coridorul IV,finanţate în principal din fonduri europene nerambursabile, iarCompania de Drumuri a scos la licitaţie, la finalul anului 2010,proiecte pentru tronsoanele Nădlac-Arad, Timişoara-Lugoj,Lugoj-Deva şi Orăştie-Sibiu.

Search Corporation a încheiat anul trecut mai multe contracteexterne, în Republica Moldova, cu autorităţi locale, iar în acestan vrea să intre şi pe alte pieţe din Europa de Est. Principaliiclienţi din România au fost anul trecut autorităţile caregestionează dezvoltarea infrastructurii rutiere, respectiv CNADNR,primării sau consilii judeţene.

Printre măsurile luate de companie pentru depăşirea efectelorcrizei s-au numărat diversificarea serviciilor şi clienţilor,eficientizarea cheltuielilor, disponibilizări şi reduceri decosturi.

Contracte mici, dar numeroase

"Am fost nevoiţi să atragem contracte mici, însă numeroase.Ne-am concentrat, aşadar, din ce în ce mai mult pe serviciileoferite în domeniul studiilor de teren şi managementuluitraficului", a arătat Drăghici.

Ea a adăugat că pentru dezvoltarea infrastructurii de transporteste necesară implicarea autorităţilor, prin lansarea de proiecteşi în sistem de parteneriat public-privat şi accelerareainvestiţiilor, "singurele modalităţi de scoatere a României dincriză".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO