Companii

Siceram Sighisoara renunta la constructia unei fabrici de caramizi de 8 milioane de euro

04.11.2008, 14:45 557

Producatorul de materiale de constructii Siceram din Sighisoara va renunta la constructia unei fabrici de caramizi de 8 milioane de euro din cauza scaderii cererii de materiale de zidarie.

"Anul viitor aveam in program dezvoltarea unei noi capacitati de productie de caramizi, pentru ca eram depasiti de cerere, dar in conjunctura actuala am amanat proiectul pentru o data incerta. Din partea a doua a anului se simte o scadere a cererii. In momentul acesta putem spune ca cererea este sub nivelul perioadei similare a anului anterior si lucram sub nivelul capacitatilor de productie actuale", a declarat pentru ZF Nicolae Neag, directorul comercial al Siceram.
Compania estimeaza anul acesta o cifra de afaceri de circa 68 de milioane de lei (18,7 mil. euro), in crestere cu 26% fata de anul trecut, in timp ce profitul net va ajunge la 14 milioane lei (3,8 mil. euro), in crestere cu 15% fata de nivelul de 10 mil. lei prognozat la inceputul anului. Insa pentru anul viitor, compania estimeaza o stagnare a cifrei de afaceri.
"Cifra de afaceri pe anul viitor probabil ca nu va fi inferioara celei de anul acesta, dar aceasta doar datorita faptului ca anul acesta am pus in functiune o fabrica noua de invelitori pentru acoperis al carei aport s-a facut simtit doar in partea a doua a anului. Daca ar fi sa ne referim strict la capacitatile aflate in functiune tot anul anticipez o scadere de circa 10% in conditii de pret similare", explica Neag. Siceram a pus in functiune in luna mai a anului acesta o unitate de productie de invelitori pentru acoperis in care a investit circa 16 mil. euro.
Impactul amanarii noii fabrici de caramizi se va resimti si in reducerea personalului auxiliar al companiei.
"Vom renunta la echipa de constructii cu care am lucrat pentru constructia fabricii de invelitori, pentru ca am facut investitia in regie proprie. Am mentinut personalul doar pentru constructia noii fabrici de caramizi", afirma reprezentantul Siceram. Compania nu va reduce bugetul de marketing, dar va urmari atent rentabilitatea fiecarui produs si daca situatia o va impune va renunta la unele produse si la personalul aferent.
Siceram a fost afectata anul acesta de deprecierea brusca a leului in raport cu moneda europeana, deoarece cea mai mare parte a pieselor de schimb sunt aduse din import, iar facturarea gazelor naturale este influentata direct de oscilatiilei cursului de schimb. "O crestere semnificativa a pretului gazelor naturale ca urmare a deprecierii cursului poate avea efecte negative puternice asupra pietei de caramizi", spune Neag.
Piata de caramizi va creste anul acesta cu circa 10-15%, pana la circa 210-220 mil. euro, sub estimarile de la inceputul anului care prognozau o majorare de 20-25% a pietei. Efectele scaderii cererii de caramizi au fost resimtite de majoritatea jucatorilor de pe piata precum Wienerberger (Austria), cel mai mare producator local, si Ceramica Iasi, care a redus preturile.
"Am redus deja preturile cu circa 7-8% si probabil ca vom mai face ajustari de preturi pentru a nu opri productia. Noi oprim in fiecare an pentru o luna productia pentru reparatii, insa oprirea fabricii cu mai mult de o luna ne poate aduce cheltuieli foarte mari", explica Neag.
Siceram, companie privatizata prin metoda MEBO in 1995, produce caramizi sub brandul Termobloc si tigla ceramica Terra Rosa.
 
Siceram pe scurt
 
  • compania a fost privatizata prin metoda MEBO in 1995
  • produce caramizi sub brandul Termobloc si tigla ceramica Terra Rosa
  • estimeaza anul acesta o cifra de afaceri de circa 68 mil. lei (18,7 mil. euro), in crestere cu 26% fata de anul trecut
  • profitul net va depasi cu 15% estimarile initiale si va ajunge la 14 mil. lei(3,8 mil. euro)
  • compania estimeaza in 2009 o stagnare a cifrei de afaceri
  • Siceram a pus in functiune in luna mai o unitate de productie de invelitori pentru acoperis in care a investit circa 16 mil. euro
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO