Companii

Sicomed: ultimul trimestru a influentat negativ profitul

16.02.2004, 00:00 17



Sicomed Bucuresti, cel mai mare producator roman de medicamente, a reusit sa incheie anul trecut cu o crestere de 25% la nivelul vanzarilor, insa ultimul trimestru a avut o influenta negativa asupra profitului.



Compania a raportat vanzari preliminate de 47 milioane dolari (1.571,27 miliarde lei) in 2003, in crestere in dolari cu 25% fata de anul anterior.



Profitul final pe 2003 nu a inregistrat insa revirimentul asteptat de analisti urmare a performantelor din primele noua luni ale anului, cand compania raportase dublarea acestuia.



Sicomed a incheiat astfel anul cu un profit de 153,41 miliarde lei (4,5 milioane dolari), in crestere cu peste 10% fata de 2002, insa mai mic decat cel din primele noua luni ale lui 2003 - 187,68 miliarde lei.



"Profitul s-a diminuat din cauza scaderii temporare a capacitatii de productie in perioada noiembrie - decembrie, datoriei fiscale de 25 de miliarde de lei recunoscute in decembrie, provizioanelor formate datorita creantelor mari si casarii tuturor stocurilor de materii prime care nu se mai utilizeaza in noile procese tehnologice", spune Klaas Postema, directorul general al Sicomed.



Capacitatea de productie Sicomed a scazut in ultimile lui din 2003 din cauza faptului ca doua sectii ale companiei au fost pregatite pentru certificare GMP (Good Manufacturing Practice), obligatorie pentru toate companiile romanesti incepand cu 1 ianuarie 2004.



Datoria fiscala recunoscuta contabil in decembrie reprezinta in mare parte dobanzi si penalitati de intarziere la plata a TVA si a impozitului pe profit din ultimii trei ani, generate de recuperarea intarziata a creantelor din sistemul sanitar.



Datorita vanzarilor mari catre spitale (urmare a portofoliului de produse mostenit dupa restructurarea industriei romanesti de medicamente), Sicomed este una din companiile farmaceutice cele mai afectate de blocajul financiar din sistemul sanitar romanesc.



Din cauza recuperarii foarte dificle a banilor de la spitale, profitul companiei a scazut de la 8 milioane dolari, in 2000, la 4,5 milioane dolari in prezent.



Compania a fost preluata in 1999 de un grup de investitori financiari (fonduri de investitii) care au inceput un proces de restructurare a portofoliului de produse si cresterea exporturilor, menit sa reduca ponderea vanzarilor catre spitale in totalul cifrei de afaceri.



Actionarii au adus in vara lui 2002 si un manager olandez - Klaas Postema, care sa restructureze compania atat la nivel de produse cat si din punct de vedere al resurselor umane si al proceselor tehnologice.



La nivelul resurselor umane, restructurarea se va finaliza prin disponibilizarea a 30% din personal. La nivel tehnic, compania a incheiat anul trecut un proces de modernizare de 15 milioane de dolari pentru atingerea standardelor GMP.



"Anul trecut am implementat noi strategii de marketing si vanzari bazate pe introducerea de produse noi si dezvoltarea unei campanii comerciale eficiente. De asemenea, am reusit sa activam o noua echipa de vanzari care pe baza reevaluarii portofoliului de distribuitori a reusit sa implementeze o politica de ofertare flexibila", explica Postema cresterea de 25% a vanzarilor in 2003.



Sicomed detine o cota de aproximativ 5,5- 6% dintr-o piata romaneasca a medicamentelor estimata la 600 milioane euro. Principalii concurenti sunt GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, Terapia si Antibiotice.



Sicomed este controlata de Venoma Holding (58%), un vehicul de investitii detinut in proprotii egale de Fondul Roman Post Privatizare, Global Finance si un grup de investitori greci.



Sicomed este listata la Bursa de Valori, ultima cotatie a actiunilor fiind 4.650 de lei de lei. La acest pret, capitalizarea companiei este de 61 milioane de dolari. laurentiu.ispir@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO