Companii

Sidex Galati da frau liber importurilor de energie din Ucraina

03.03.2005, 00:00 27

Compania energetica ucraineana Ukrinterenergo a inceput exporturile de energie electrica spre Romania, livrarile urmand sa ajunga la 370 milioane KWh, la un pret dublu comparativ cu exporturile de energie catre Rusia, Ungaria si Slovacia, anunta agentia rusa de presa Itar Tass, care citeaza un oficial al companiei ucrainene.


Surse de pe piata energiei sustin ca singurul importator de energie electrica din Ucraina este in acest moment combinatul siderurgic Sidex Galati, aflat in proprietatea celui mai mare producator de otel din lume - Mittal Steel.


Este posibil ca Sidex sa cumpere energie de la ucraineni pentru ca este mai ieftina decat cea produsa pe piata romaneasa.


"Este programata vanzarea a aproximativ 370 milioane KWh de energie electrica la un pret care va fi de doua ori mai mare comparativ cu electricitatea catre Rusia, Ungaria si Slovacia", relateaza sursa citata, care adauga ca pretul minim ar fi de 2,05 centi pe KWh. Astfel, valoarea importurilor de energie din Ucraina ar putea ajunge astfel la 7,6 milioane de dolari (5,7 milioane de euro).


Importul de energie electrica din Ucraina contractat de Sidex Galati se deruleaza prin intermediul furnizorului Transelectric Power Bucuresti. "Sidex a inceput de marti un import de 100 MWh prin intermediul firmei de furnizare de electricitate Transelectric Power, cantitatea respectiva provenind in proportie de 80% din Bulgaria, iar 20% din Ucraina", au spus pentru Ziarul Financiar sursele citate.

Sidex Galati are statutul de consumator eligibil pe piata de energie din Romania, ceea ce ii confera avantajul de a putea negocia cu orice furnizor de energie electrica pretul si cantitatea pe care vrea sa o contracteze.



La un moment dat, Sidex luase in calcul achizitia CET Galati de la Termoelectrica pentru a-si asigura propria sursa de energie, insa preturile in crestere la gazele naturale - combustibil utilizat la CET Galati pentru producerea de energie - a determinat patronii indieni ai combinatului sa renunte la aceasta idee si sa caute energie mai ieftina pe piata libera a energiei.



Posibilitatea de a transporta energie electrica catre Romania intervine la scurt timp dupa resincronizarea primelor doua zone ale UCTE in noiembrie 2004, unde este inclus si transportul de energie electrica prin substatia ucraineana Mukacevo, care face parte din asa-numita "insula energetica Burshtyn".



Insula energetica Burshtyn, situata in vestul Ucrainei, face parte din prima zona UCTE, in timp ce Romania, Iugoslavia, Bulgaria, Albania, Macedonia si Grecia formeaza zona a doua UCTE. Ukrintenergo face exporturi anuale de electricitate de circa 5,1 miliarde KWh.



Romania face importuri sporadice de energie electrica, in special din Bulgaria, fiind un net exportator de energie pe piata Balcanilor.



Romania si Bulgaria sunt singurele state net exportatoare de energie, in conditiile in care Iugoslavia, Grecia sau Macedonia au deficite de putere in sistem si sunt nevoite sa recurga la importuri pentru a-si asigura cererea pe plan intern.



Una dintre principalele piete de export ale Romaniei este Grecia, unde valoarea exporturilor s-a ridicat la aproximativ 65 de milioane de euro in 2002, respectiv 35 de milioane de euro in 2003.



In 2004, valoarea exporturilor a fost de asemenea ridicata, Hidroelectrica fiind unul dintre furnizorii de energie electrica pe perioada Jocurilor Olimpice desfasurate la Atena.



Principalul exportator de energie electrica din Romania este Hidroelectrica, companie care are o pondere de circa 30% din totalul productiei interne.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO