Companii

Siemens face fabrici pe banda rulanta

30.11.2005, 19:52 132

Grupul Siemens a dat drumul la o fabrica la Sibiu si mai anunta una la Timisoara.

Compania germana Siemens, unul dintre cei mai mari producatori industriali din lume, a inceput ieri operatiunile intr-o noua fabrica de componente electronice, la Sibiu, si a anuntat ca va mai deschide o fabrica, tot de componente electronice, la Timisoara, unde va investi 25 mil. euro.

Noua fabrica Siemens Industrial Manufacturing Engineering and Application (SIMEA) din Sibiu are ca obiect de activitate fabricarea de componente si aparatura electronica, in special placi pentru frigidere si masini de spalat.

La Timisoara fabrica va fi construita de Siemens VDO Automotive si va presupune investitii finale de 60 mil. euro. Hala va avea 10.0000 mp si caldirea de birouri 8.000 de mp. Productia va incepe in octombrie 2006. Siemens VDO Automotive are deja un centru de cercetare si dezvoltare la Timisoara, care are 1.100 salariati, o cifra de afaceri de 26 mil. euro si a presupus o investitie de 7 mil. euro.

Fabrica de la Sibiu se concentreaza pe procese de productie cu un mare aport de munca manuala si numara in prezent 60 de angajati.

Fabrica va prelua pentru inceput produse din Ungaria si impreuna cu celelalte doua facilitati existente in Sibiu va creste competitivitatea grupului in domeniul contractelor care implica un nivel ridicat de manopera. "Sunt domenii in care devenim competitivi atunci cand ne bazam mai mult pe manopera, intr-o tara cu un nivel salarial scazut. Deocamdata intreaga productie rezultata este destinata exportului catre compania Porsche Siemens din Austria", a explicat Friedrich Pressl, director general SIMEA pentru Austria si Romania. Un alt factor care a determinat decizia realizarii unei noi investitii in Sibiu, pe langa conditiile economice avantajoase, este infrastructura deja existenta.

"Este intotdeauna mult mai usor sa folosesti o activitate existenta pentru a initia una noua", a declarat Albert Hochleitner, director al Consiliului de Conducere al Siemens AG Austria.

In ceea ce priveste personalul angajat in urmatorii doi ani reprezentantii facilitatii din Sibiu se asteapta la un numar de aproximativ 400 de persoane.

Deschiderea de noi fabrici in Romania face parte din strategia de dezvoltare adoptata de Siemens prin care este urmarita consolidarea pozitiei pe piata autohtona. In 2004 filiala locala a grupului, Siemens SRL, a derulat pe piata de profil autohton afaceri de 200 de milioane de euro.

Odata cu achizitia firmei Forte SA din sectorul IT, grupul Siemens este prezent in noua mari orase printre care Craiova, Timisoara, Arad si Bucuresti cu puncte de lucru in 32 de localitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO