Companii

Silvia Pisică, INS: Un controlor de trafic aerian câştigă cu peste 1000% mai mult faţă de media naţională; cel mai slab plătite sunt menajerele

Silvia Pisică, INS: Un controlor de trafic aerian...

Autor: Andra Oprescu

24.03.2015, 13:22 893

Un controlor de trafic aerian câştigă cu peste 1000 % mai mult faţă de media naţională, iar cel mai slab plătite sunt menajerele, a declarat Silvia Pisică, director general al Direcţiei generale de demografie şI statistică socială în cadrul INS, la ZF HR Conference 2015.

"Pe un loc codaş în topul celor mai mari creşteri salariale  în 2013 faţă de 2008 se  află învăţământul. Din punct de vedere al nivelul câştigului salarial, cel mai bine s-a câştigat în extracţia petrolului brut si a gazelor naturale. Un controlor de trafic aerian câştigă de peste 1000 de ori mai mult faţă de media naţională. Cel mai slab plătite sunt menajerele"

Printre cel mai slab plătiţi sunt  şi îngrijitorii la domiciliu, care ar trebui să aibă grijă de persoanele cu probleme. 

"Pentru studiile noastre cerem companiilor să ne răspundă la cercetările salariale pe care le realizăm. Unităţile respondente sunt atenţionate când este momentul pentru a răspunde la asemenea cercetări. Ca stat membru la nivel european colectăm date printr-o anumtă metodologie, astfel incat să asiguri comparabilitate cu alte state membre.", a mai spus Pisică.

Aceasta mai adaugă că, pe măsură ce creşte nivelul de educaţie, creşte şI câştigul salarial. Avem o populaţie destul de slab educată, în special în zona rurală. Cei din mediul rural au acces din ce in ce mai dificil la educaşie, în loc ca această diferenţă să scadă. În plus, tinerii sunt mult mai slab remuneraţi decât seniorii. Tinerii câştigă cam jumătate din nivelul salarial la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO