Companii

Simcor si Celco contesta privatizarea Soceram

20.12.2004, 00:00 47

Consortiul format din firmele Simcor Oradea si Celco Constanta acuza Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ca a prejudiciat statul roman cu minim 3,4 mil. euro prin vanzarea producatorului de materiale de constructii sub valoarea de piata. In plus, acestia afirma ca AVAS a favorizat un competitor "sustinut de persoane foarte sus puse", potrivit Mediafax.
Simcor Oradea si Celco Constanta au depus o oferta in valoare de 6 mil. euro pentru preluarea Soceram Bucuresti, in conditiile in care AVAS a vandut Soceram Bucuresti pentru 2,6 mil. euro, suma care include pretul pe pachetul de 80,44% din actiuni si programul de investitii. Cumparator a fost in acest caz a fost de consortiul format din Metaleuroest, Elsid Titu si Nicolae Burghiu.
"Pretul de vanzare este considerat modest avand in vedere faptul ca numai imobilul din Bucuresti este evaluat la 3 mil. euro si toate fabricile la peste 2 mil. euro", afirma oficialii consortiului care a fost eliminat in faza finala de catre AVAS pe motiv ca nu intruneste conditiile necesare pentru a participa la privatizare. Consortiul a atacat in justitie aceasta decizie a AVAS, care este inca pe rol la Tribunalul Bucuresti.
"Ne punem intrebarea, de ce a trebuit sa se finalizeze privatizarea peste noapte la un pret mic, cand ani la rand in pofida eforturilor potentialilor cumparatori, privatizarea a fost permanent amanata. In aceste conditii, procedura privatizarii Soceram si modul de operare al comisiei de privatizare a AVAS sunt sub semnul intrebarii", afirma oficialii celor doua companii. Acestia adauga ca si in cazul privatizarii Dobromin SA "surse din piata afirma ca aceasta societate a fost vanduta sub valoarea ei reala de piata".
Mircea Ursache, presedintele AVAS, a replicat ca daca in certificatul fiscal firmele care au depus oferta figureaza ca au datorii, nu are ce discuta cu acestea. In cazul in care Comisia de privatizare a facut greseli, privatizarea Soceram va putea fi revocata si reluata, a spus Ursache, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO