Companii

Sindicaliştii de la Alro Slatina spun că s-ar putea închide combinatul. Au fost oprite deja 20% din capacităţile de producţie

Cea mai proastă veste a lui 2012. Sindicaliştii de la Alro Slatina spun că s-ar putea închide combinatul. Au fost oprite deja 20% din capacităţile de producţie

Autor: Geanina Sandu

09.01.2012, 14:31 2463

Sindicaliştii de la Alro Slatina spun au fost avertizaţi de administraţie că se va închide combinatul, din februarie-martie, cerând Guvernului, Ministerului Economiei şi Prefecturii Olt să intervină pentru ca acest combinat să nu îşi oprească activitate, evitând astfel disponibilizările.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa" Olt, Tiberiu Nagy, a declarat luni că, la întâlnirile bilaterale, sindicatele au fost informate de către reprezentanţii administraţiei că Alro Slatina se va închide la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie.

"În ultimele trei luni ale anului 2011 au fost înregistrate pierderi, niciunui patron nu îi convine să aibă pierderi. Situaţia este foarte delicată din cauza deficitului de apă de la Hidroelectrica. Noi plătim un preţ pe megawatt de două ori mai mare decât ar trebui. Hidroelectrica vrea să rezilieze contractul, apoi să renegocieze", a precizat Tiberiu Nagy.

"Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Alroproduct şi Sindicatul Prelucrare Aluminiu, toate afiliate la Confederaţia "Cartel Alfa", însumând 2.500 de membri, semnalează o situaţie deosebit de gravă asupra economiei naţionale, apărută ca urmare a intenţiei de a opri activitatea la Alro Slatina, din cauza aşa-zisului "deficit de energie electrică", se arată într-o scrisoare deschisă a sindicaliştilor adresată Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Guvernului şi Prefecturii Olt.

Alro este cel mai important producător de aluminiu din România şi din sud-estul Europei, este unic acţionar la Alum Tulcea, combinatul de producere a aluminei calcinate, cu o capacitate de 550.000 de tone pe an şi la Vimetco Extrusion, unitate de producţie cu o capacitate de 20.000 de tone pe an produse extrudate, au precizat sindicaliştii.

Totodată, sindicaliştii au adăugat că Alro este unul din cei mai importanti contribuabili pentru bugetele naţionale şi locale, având o contribuţie deosebită la susţinerea programelor economico - sociale centrale şi zonale.

"Din anul 2002 şi până în prezent totalul taxelor plătite de Alro la bugetul statului este de peste 1,230 de miliarde de lei (peste 430 de milioane de dolari). Energia electrică reprezintă 35 la sută şi alumina calcinată 39 la sută din costurile de fabricare a unei tone de aluminiu electrolitic. De asemenea fabricarea unei tone de alumină calcinată implică utilizarea unei mari cantităţi de energie electrică. Procesele de producţie se desfăşoară în foc continuu, orice discontinuitate generând costuri foarte mari de oprire şi de repornire, atât la Alro, cât şi la Alum Tulcea", au mai precizat sindicaliştii.

Aceştia susţşin că "forţa majoră", declarată de Hidroelectrica începând cu data de 30 septembrie 2011, a determinat ca această unitate să nu poată asigura decât 30 la sută din energia electrică necesară, situaţie în care Alro este nevoită să achiziţionam restul de energie de pe "Piaţa Zilei Următoare (PZU)" şi "Piaţa de Echilibrare (PE)", "unde cantităţile sunt impredictibile, cu efecte catastrofale asupra bunei funcţionări a unităţii".

"Deja au fost oprite 20 la sută din capacităţiile de producţie şi există riscul ca în anul 2012 să oprim definitiv producţia de aluminiu electrolitic, care va determina disponibilizări masive de personal. Diminuarea drastică a cantităţii de energie furnizată unităţii noastre afectează şi Hidroelectrica, inclusiv sistemul energetic naţional, deoarece Alro este unic şi mare consumator în bandă, iar oprirea capacităţilor de producţie va conduce la perturbări incomensurabile în sistemul energetic naţional", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Confederaţia "Cartel Alfa" consideră că oprirea producţiei de aluminiu electrolitic la Alro ar avea consecinţe grave pentru economia naţională prin diminuarea încasărilor bugetare, a investiţiilor străine şi a exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO