Companii

Sindicatele din sănătate acuză CNAS că deschide posibilitatea privatizării treptate a fondurilor publice de sănătate.”Va creşte numărul de pacienţi asiguraţi care ajung să fie obligaţi la plata diferenţei dintre tariful stabilit „la liber” de către unităţile private”

Sindicatele din sănătate acuză CNAS că deschide...

Autor: Roxana Rosu

13.05.2021, 11:45 1131

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” acuză CNAS că vrea să deschidă posibilitatea privatizării treptate a fondurilor publice de sănătate, sindicaliştii citând un proiect de hotărâre de Guvern care prevede dreptul unităţilor sanitare private de a stabili tarifele serviciilor medicale prestate pentru care beneficiază şi de finanţare publică.

Conform proiectului, aceste servicii medicale ar urma să poată beneficia de o plată mixtă: din fondurile publice şi prin contribuţia personală a pacienţilor/asigurările de sănătate complementare.

Federaţia spune că a atenţionat  Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) asupra discriminării instituite atât pentru pacienţi, cât şi pentru unităţile sanitare publice.

În acest sens, Federaţia „solicită ca tarifele serviciilor medicale acordate de unităţile sanitare private care solicită finanţare publică să nu poată depăşi nivelul finanţării agregate acordat spitalelor publice (unităţile sanitare private având posibilitatea stabilirii tarifelor la nivelul dorit de ele pentru serviciile medicale care nu sunt finanţate din fondurile publice.

Potrivit sindicatului, măsura propusă de CNAS  va conduce la mutarea forţată a pacienţilor din zona publică în cea privată, iar creşterea nivelului de contractare a unor categorii de servicii medicale „profitabile” cu unităţile private va conduce atât la diminuarea posibilităţii spitalelor publice să acorde aceste servicii medicale. ”În consecinţă, va duce la creşterea numărului de pacienţi asiguraţi care ajung să fie obligaţi la plata diferenţei dintre tariful stabilit „la liber” de către unităţile private şi nivelul decontării asigurată de serviciul public.

După cum se poate constata, într-o astfel de situaţie pacienţii, deşi sunt asiguraţi, vor putea accesa acele servicii medicale doar contra cost (prin plata diferenţei de tarif)”, spun reprezentaţii Solidaritatea Sanitară.

În plus, federaţia susţine că plata publică acordată din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) va fi utilizată pentru finanţarea profitului unităţilor sanitare private, reducând astfel semnificativ partea de cheltuială utilă şi necesară efectuată din acest fond. ”În fapt, este vorba de privatizarea treptată a FNUASS (măsură încercată şi în perioada 2009-2011)”.

În opinia Federaţiei, măsura accentuează dezechilibrul creat de pandemie între spitalele publice şi unităţile private, primele fiind obligate, în majoritatea cazurilor, să-şi modifice activitatea pentru a trata pacienţi COVID-19, o bună parte din restul categoriilor de pacienţi fiind preluată de unităţile private, acestea din urmă nefiind prinse în efortul colectiv de luptă împotriva pandemiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO